Nagyvilág

2008.01.02. 06:51

Több mint 300 halott a kenyai zavargásokban

<p>Kenya - Szerdára 300 fölé emelkedett a választások után kitört zavargások halálos áldozatainak száma Kenyában.</p>

Az amerikai és a brit külügyminiszterek közös közleményben sürgetik a kelet-afrikai ország vezetőit, hogy szólítsák fel híveiket az erőszak megszüntetésére. A hivatalos eredmény szerint a múlt hét csütörtöki választást az eddigi államfő, Mwai Kibaki nyerte. Az ellenzék vezetője, Raila Odinga szerint azonban csalások sorozata történt. Hívei hétfőn tüntetni kezdtek, majd több településen is összecsaptak az elnök híveivel és a rendőrséggel.

Condoleezza Rice amerikai és David Miliband brit külügyminiszterek szerdai közös közleményükben üdvözölték a kenyaiak elkötelezettségét a demokrácia mellett, ugyanakkor úgy értesültek, hogy "súlyos rendellenességek" voltak a szavazatok számlálása során. Az afrikai  ország politikai vezetőit arra kérik, hogy szólaljanak fel az erőszak ellen és keressék a válság békés megoldását. Kibaki elnök a pártok vezetőivel közösen, nyilvánosan intené nyugalomra az embereket, Odinga azonban erre nem hajlandó, amíg ellenfele el nem ismeri, hogy csalt a választáson. Odinga arra készül, hogy a csütörtökre tervezett tüntetésen a nép elnökévé avatják. A zavargások kezdenek az ország két legnagyobb törzsének harcává válni.

Az elnökválasztás hivatalos győztese, Kibaki a legnagyobb kenyai törzshöz, a kikujukhoz tartozik, míg ellenfele, Odinga a második legnagyobb, a luo törzs tagja. Egy neve elhallgatását kérő kenyai rendőrparancsnok szerint a két törzs közti erőszakot etnikai tisztogatásként lehet leírni. Kedden legkevesebb 35 ember életét vesztette, amikor a nyugat-kenyai Eldoret városban a dühös tömeg felgyújtott egy templomot. További 42 embert súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba. Mintegy 400 ember volt a templomban, ahova a zavargások elől menekültek. Az elkövetők előbb benzint locsoltak szét, majd felgyújtották az épületet. A halottak között vannak nők és gyerekek is.

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!