Nagyvilág

2007.12.17. 15:48

Idén 110 újságíró halt meg munka közben

<p>Minden eddiginél több, 110 újságíró vesztette életét munka közben az elmúlt egy év alatt - jelentette be hétfőn a Press Emblem Campaign (PEC) nevű médiafigyelő szervezet.</p>

A svájci székhelyű mozgalom adatai szerint a világ 27 országában öltek meg újságírókat a munkájukkal összefüggésben.

A legtöbben háborús övezetekben vesztették életüket: Irakban, Szomáliában, Sri Lankán, Pakisztánban és Afganisztánban.

A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint Irakban halt meg a legtöbb újságíró, idén eddig ötven. Az Egyesült Államok vezette megszállás elmúlt négy éve alatt eddig összesen 250 riporter halt meg az arab országban.

A PEC jelentése szerint az iraki helyzet egyértelműen bizonyítja, hogy az újságírókra már nem kívülállóként tekintenek a hadviselő felek. A sajtó munkatársait gyakran kémkedéssel vádolják, vagy azért ölik meg, mert köztörvényes vagy háborús bűncselekmények után kutatnak.

A PEC szerint az is aggodalomra ad okot, hogy évről évre nő a munkájuk miatt meggyilkolt újságírók száma, idén 14 százalékkal. A svájci szervezet hétfői bejelentése szerint nemzetközi összefogást kezdeményeznek az újságírók védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!