Nagyvilág

2007.12.26. 13:48

Drágul az ittas vezetés

<p>Ukrajna – Az Elnöki Titkárság törvényi előterjesztése értelmében egyes közlekedési bírságok összege akár a 10-, sőt 100-szorosára is emelkedhetnek a jövő évtől.</p>

Az ősz folyamán Viktor Juscsenko államfő számos kirohanást intézett a Közlekedésrendészet ellen, miután a legfrissebb statisztikai kimutatásokból kiderült, hogy az ország közútjain egyetlen évben többen haltak meg, mint az egész iraki háborúban.

Ennek folytán – a rendőri állomány korrupciómentesítési tervével párhuzamosan – hozzáfogtak a KRESZ megsértéséért kiróható büntetések reformjához. A törvénymódosítás értelmében a bírságok összege nagy átlagban 5-10-szeres emelkedésen esnek át. Viszont egyes kiemelkedően veszélyesnek ítélt kihágásért a jövőben akár az eddigi 100-szorosát róhatják ki.

Így például az ittas vezetésért 2008-tól már 1800-1900 hrivnyát szurkolhatnak majd le a felelőtlen járművezetők. Az Állami Közlekedéserdészetnél egyetértenek a szigorítással, mondván, hogy az utóbbi években a bíróságok rendszerint csupán figyelmeztetésben részesítették a rajtakapott sofőröket, ami egyáltalán nem rendelkezett a kellő elrettentő erővel.

A tervezet értelmében a rendőrök visszakapnák jogukat a helyszíni bírság kirovására, igaz a megállapított összeget az autósoknak banki átutalás útján kell majd befizetniük.

Bíróság elé csupán a bírságok befizetésének elmulasztása esetén, illetve a különösen elvetemült járművezetőkkel kapcsolatban kerülnének az ügyek. Az utóbbit a most bevezetendő büntetési pontrendszer alapján határoznák meg.
A közlekedésrendészet azt ígéri továbbá, hogy a jövő év első felében felülvizsgálják mindazon jogosítványokat, amelyekkel kapcsolatban felmerül akár a legkisebb gyanú is, hogy csupán „jópénzért” vették.

Nos, nemrég új miniszter került a belügyi tárca élére, így rövidesen kiderülhet, hogy jól seper-e az új seprű.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!