Nagyvilág

2007.11.25. 18:30

Szükségállapotot rendelt el Schwarzenegger

<p>Már több mint 50 ház égett le teljesen, csaknem 30 pedig megrongálódott az Egyesült Államok-beli Kalifornia államban a szombat hajnalban felcsapott bozóttüzekben.</p>

Bár az eddig tomboló viharos szél ereje csökkent, a tűzoltók csak lassan haladnak. Arnold Schwarzenegger kormányzó a múlt havi bozóttüzek után ismét elrendelte a körzetben a szükségállapotot.

A mintegy 4600 hektár nagyságú terület egynegyedét sikerült körülhatárolniuk, így megakadályozva a lángok továbbterjedését. Az oltásban résztvevő 1700 tűzoltó közül eddig hat szenvedett kisebb sérüléseket.

A környékről körülbelül 10 ezer embert menekítettek ki. Szombat estig 51 ház égett le teljesen, 27 pedig megrongálódott. A tűz további több száz ingatlant fenyeget Malibuban. A Los Angeleshez közeli, felkapott óceánparti település sok hollywoodi sztárnak is otthona, többek között Stingnek, Chernek, Robert Redfornak és Jennifer Anistonnak is.
Azt továbbra sem tudni, mi okozta a tüzet.

Kaliforniában alig néhány hete pusztított hasonló erdőtűz. Akkor több megyében több mint 500 ezer hektár vált a lángok martalékává, 14-en meghaltak, 1600 ház megsemmisült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!