mozi

2017.12.11. 19:26

Premier előtti vetítést nyerhetnek a diákok az Örök tél című film játékán

Budapest - Az Örök tél című film alkotói online történelmi vetélkedőt hirdetnek középiskolás diákok számára, akik iskolai premier előtti vetítést is nyerhetnek.

Budapest - Az Örök tél című film alkotói online történelmi vetélkedőt hirdetnek középiskolás diákok számára, akik iskolai premier előtti vetítést is nyerhetnek.

Jövő év februárjában mutatja be új történelmi drámáját, a Félvilág és A berni követ alkotópárosa Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró. Az Örök tél című film a szovjet Gupvi táborok elhallgatott világába vezeti be a nézőt, ahol csaknem 250 ezer magyar szenvedett a 2. világháború után. A bemutató előtt az alkotók egy online történelmi játékra hívják a 14-18 éves diákokat, akik így jobban megismerhetik ezt a tanórákon kevésbé kibontott korszakot - olvasható az akció kommunikációjával megbízott ügynökség közleményében.

A 2. világháború végén a győztes Szovjetunió katonai- és belügyi szerveinek foglyaként kétszázötvenezer férfit és nőt hurcoltak Magyarországról a Gulag és Gupvi kényszermunkatáborokba. Akik évekkel később hazatérhettek a rabságból, nem beszélhettek szabadon a velük történtekről, így a magyar történelem fenti korszakáról a legtöbben még mindig nagyon keveset tudnak. A játék célja, hogy a diákok érdeklődését felkeltsék és ismeretanyagukat bővítsék a téma iránt.

A háromfordulós online vetélkedőre osztályok nevezhetnek. A kérdések többsége tesztjellegű, négy lehetséges válasz közül kell kiválasztani a helyes megoldást. Leíró, esszé szöveget csak az utolsó forduló végső kérdése fog igényelni.

A három forduló után a legtöbb jó választ adó első három osztály díja az iskolájukban szervezett privát vetítés lesz, valamint a versenyben részt vevő diákok a film limitált kiadású DVD változatát is megkapják. A győztes osztályokat felkészítő tanárok munkáját a film limitált kiadású DVD anyagával, valamint az alkotás díszkiadványával köszönik meg az alkotók. A kötet a filmről szóló érdekességek mellett a történelmi korszakba is betekintést enged a túlélők szemén keresztül.

Az online vetélkedőre a www.oroktel.hu oldalon lehet regisztrálni december 28-ig. A háromfordulós játék a Gulág Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával január elsején kezdődik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!