Magyarország

2019.01.17. 17:04

Kőkemény, szigorú, de emberséges parancsnok érkezett Debrecenbe

Debrecen - Szloszjár Balázs ezredes stratégiai és hadműveleti szinten nyolc különböző misszióban vett részt.

Debrecen - Szloszjár Balázs ezredes stratégiai és hadműveleti szinten nyolc különböző misszióban vett részt.

Szloszjár Balázs ezredes vette át a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoki teendőit a csütörtöki ünnepségen Ruszin Romulusz dandártábornoktól.

A Kossuth-laktanya alakulóterén megrendezett ceremónián a történelmi zászlók bevonulása után elsőként a Magyar Honvédség Parancsnokság parancsnoka mondott beszédet. Korom Ferenc altábornagy hangsúlyozta: a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár a Magyar Honvédség egyik zászlóshajója és egyben a legnagyobb szárazföldi alakulata, ahol a parancsnoki átadás-átvétel sokkal többről szól, mint gondolnánk.

Magasan képzett vezető

Szól a Magyar Honvédség szerkezeti átalakításáról, egy korszak lezárásáról és az előttünk álló feladatokról is. Megvalósult a honvéd vezérkar dezintegrációja, és a személyi változások hulláma Debrecenbe is elért.

A Bocskai-dandár munkásságát mindig is kiemelt figyelem övezte helyi és országos szinten egyaránt - mutatott rá az altábornagy. A nemzetközi gyakorlatok és megmérettetések, missziós szerepvállalások magas száma az alakulat rendszeres feladatává, mindennapjai részévé vált. Az elmúlt két és fél évben a déli határ védelme is jelentős feladatot rótt a katonai szervezetre. A sok feladatot és terhet azonban csak egy olyan katonai szervezet bírja el, amelyet jól felkészült, magasan képzett és rátermett parancsnok vezet.

Korom Ferencnek meggyőződése: Ruszin Romulusz dandártábornok (aki hadkiegészítés országos parancsnoka lesz) szakmai irányításának köszönhetően a dandár a legjobb kezekben volt, és így lesz ez az új parancsnok, Szloszjár Balázs ezredes révén is. Az ezredes már a katonai főiskolán is kiváló eredményekkel büszkélkedhetett, és gépesített lövészi szakaszparancsnokként kezdte meg a katonai pályafutását Hódmezővásárhelyen. Megállíthatatlanul kemény munkával haladt fölfelé a ranglétrán. A csapatbeosztásokban töltött, csaknem 13 éve alatt sokszor bizonyította a parancsnoki rátermettségét és felkészültségét. A tatai dandár parancsnokhelyettese is volt, sok missziós tapasztalattal rendelkezik, személye garancia a dandár előtt álló feladatok sikeres végrehajtására.

Ősszel NATO CREVAL-ellenőrzés lesz, utána a zászlóalj katonái megkezdik a missziós felkészülésüket. Mindezek mellett folyamatos készenlétet jelent a déli határ védelmében való őrszolgálat is. Ehhez példamutató, szigorú, következetes és emberséges parancsnok szükséges, és Korom Ferencnek meggyőződése, hogy Szloszjár Balázs ezeknek maximálisan megfelel.

A cívisváros szeretete

Az ünnepségen Papp László polgármester elmondta: a debreceni Bocskai-dandár, valamint az ott szolgálatot teljesítő katonák teljesítménye révén a dandár nem corpus separatum a városban, hanem annak szerves része. Része a debreceniségnek, része az ünnepeinknek, a történelmünknek, a jelenünknek, akárcsak a jövőnknek. A debreceniek is szeretik és büszkék a katonáikra, s ebben Ruszin Romulusz dandártábornoknak is elévülhetetlen érdemei vannak.

Napjainkban 170 esztendeje annak, hogy a kormány és az Országgyűlés Debrecenbe helyezte át a székhelyét, és néhány hónapra Debrecen lett az ország fővárosa. A dicsőséges tavaszi hadjárat, Buda visszafoglalása, a Függetlenségi Nyilatkozat kiadása is hazánk történelmében katonai értelemben is egy dicső korszak. A Magyar Honvédség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakában született és formálódott.

A debreceni székhelyű Bocskai-dandár nem csupán Magyarország legnagyobb szárazföldi egysége, és nem csak a katonai jelentősége nagy, hiszen a katonái aktív részesei Debrecen közösségi és művészeti életének, a katonai és történelmi hagyományőrzésnek, a hagyományok ápolásának és a hagyományok teremtésének. A katonák állandó szereplői a város közösségi eseményeinek, ünnepségeinek”

- emlékeztetett Papp László, aki azt is megvallotta: 2018 legemlékezetesebb pillanatai között őrzi meg azt a jelenetet, amikor a dandár zenekara és a díszszázad kíséretében először vonták fel a nemzeti lobogót a Kossuth téren Ruszin Romulusz dandártábornokkal.

Magas ambíciószint

A Napló kérdésére Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság parancsnoka kifejtette: történelmi lehetőséget kapott a Magyar Honvédség. Mégpedig azt, hogy a régió egyik legütőképesebb hadseregévé válhat, és ebben a magyar emberek, a magyar kormányzat is támogatják. Zajlik a magyar haderő fejlesztése. A magyar katonák idén is nagy számú hazai és nemzetközi gyakorlatot hajtanak végre, nem csökken tehát a Magyar Honvédség ambíciószintje a nemzetközi szerepvállalásokban.

Megkérdezte a Napló az új parancsnokot, Szloszjár Balázs ezredest is, aki leszögezte: erre a beosztásra csak és kizárólag igent lehet mondani. Mindig parancsnoknak érezte magát, és úgy érzi, ez az alakulat sikerre van ítélve. A siker folytatását segíteni fogja a dandár felkészültsége, tapasztalata, amely köszönhető az átadó parancsnoknak is, aki nagyon sokat tett a dandárért.

Szloszjár Balázstól megtudtuk, hogy lövésztisztként végzett, bejárta a ranglétrát a szakaszparancsnokságtól a dandárparancsnoki beosztásig, és csaknem 13 évet töltött Hódmezővásárhelyen a 2000-es évek elejétől. Megfordult stratégiai és hadműveleti szinten 8 különböző misszión. Nős, 46 éves, még Vecsésen él, de hamarosan Debrecenbe költöznek. Az év főbb teendői között az első és legfontosabb az - mondta el érdeklődésünkre -, hogy a 39-es lövész zászlóaljnak, ami Debrecenben szolgál, NATO CREVAL harcászati minősítő ellenőrzést kell végrehajtania. Nagyon fontos a határfeladatok mellett a nemzetközi missziók, hazai műveletek végrehajtása is, hiszen Irakban, Afganisztánban és Koszovóban is szolgálnak katonák a dandárból.

Szintén fontos 2019-ben a Bocskai-dandár életében, hogy ettől az évtől fel kell készülniük arra, hogy a Zrínyi 2026 keretén belül különböző fegyverzeti, felszerelési és egyéb eszközöket fognak kapni, és ennek a kiképzése, a tárolása sok feladatot fog róni a dandárra.

- Vass Attila -


[related-post post_id="4100678"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!