Magyarország

2019.01.03. 19:10

Ismét teltházas koncertet adott a Papp László Budapest Sportarénában Mága Zoltán

Budapest - Ismét teltházas újévi koncertet adott kedden a Papp László Budapest Sportarénában Mága Zoltán hegedűművész.

Budapest - Ismét teltházas újévi koncertet adott kedden a Papp László Budapest Sportarénában Mága Zoltán hegedűművész.

Az "Ami magyar, az magyar!" mottóval megrendezett budapesti újévi koncerten a hegedűművész a nemzet színészeivel, Kossuth-díjas művészekkel, népszerű popsztárokkal lépett fel a mintegy 13 ezres közönség előtt.

A világ magyarságának ajánlott koncert gáladíját Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész és Shlomo Mintz hegedűművész nyerte el - közölték az MTI-vel csütörtökön a szervezők.

A közleményben a gálakoncert házigazdáját idézik, aki az eseményen úgy fogalmazott: köszönet illeti azokat, akik támogatták karitatív és művészi tevékenységében, akik aktív cselekvővé váltak a jövőnk és múltunk, a magyarságunk megőrzésében. Mága Zoltán az ünnepi gálakoncerten bejelentette, hogy olyan nemzetközi szintű iskolát kíván alapítani, ahol a Kárpát-medencéből tehetséges tanulók magas szinten sajátíthatják el a tudást, a zeneismeretet.

A gálaesten hallhatók voltak Sümegi Eszter és Kiss B. Atilla Kossuth-díjas operaénekesek produkciói, a Tóth Aladár Zeneiskola és a Marcibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei általános iskola hegedűs növendékei, a pécsi Pannon Gyermekkar, az erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai gyermekkórusok és Molnár Ferenc Caramel által előadott népdalok.

A gálakoncerten színpadra lépett ifjabb Mága Zoltán is, aki ez évtől a Liszt Ferenc Zeneakadémia rendkívüli tehetségek osztályának hallgatója. Az esten Mága Zoltán saját szerzeményét is előadta, amelyet harmadik gyermeke születésére komponált.

A gálakoncerten a nemzet színészei: Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Haumann Péter és Szacsvay László, valamint a Kossuth-díjas Eperjes Károly színművész és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla a Tanulj meg fiacskám komédiázni című slágert adták elő és köszöntötték a közönséget.

Az első felvonás zárásaként a művészek és az Aréna közönsége együtt énekelte el a Himnuszt.

Mága Zoltán a Budapesti Újévi Koncert 10. jubileumi előadása alkalmából díjat alapított, amelyet minden évben, az újévi koncerten nyújt át. A Gáladíjat a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért egy hazai és egy nemzetközi előadó vagy producer nyerheti el. A Herendi Porcelánmanufaktúra termékével és az egymillió forinttal járó díjat idén Törőcsik Mari színművész kapta, aki nem tudott részt venni a gálakoncerten, a díjat nevében Bodrogi Gyula vette át. "Isten a tenyerén hordozott mindig, sok díjat kaptam életemben, de ez azért különleges számomra, mert talán meg sem érdemlem" - idézték Törőcsik Mari üzenetét. "Azért vagyok boldog, mert ezt a szeretet adta nekem. Tudomásomra adták, hogy szeretnek" - fogalmazott a színművész a díjat megköszönve.

A nemzetközi Gáladíjat a kuratórium Shlomo Mintz orosz-izraeli származású hegedűművésznek ítélte oda, aki az est során szóló hegedűjátékával és Mága Zoltánnal is közös produkciójával lépett a közönség elé. Elsőként Bach hegedűversenyét, majd Mága Zoltánnal közösen a Monti-csárdást adta elő.

Mága Zoltán, emlékeztetve, hogy közéleti szerepvállalásai, művészi munkája során mindig szót emelt és küzdött az erőszak, a rasszizmus, és az antiszemitizmus ellen, bejelentette, csatlakozik a 2019-ben útjára induló izraeli-magyar kulturális évadhoz, és a Hegedűvel a világ körül címmel zajló turnésorozata keretében az idén Izraelbe is ellátogat. A koncerten Mága Zoltán a Sabbathsong Klezmer Banddel együtt adta elő a híres Hava Nagilát.

A több mint 500 művész közreműködésével megvalósuló, mintegy négyórás koncertet Meskó Zsolt rendezte, a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar Antal Mátyás karmester vezényletével lépett fel, a művészeti vezető Zsoldos Béla zeneszerző, az est műsorvezetője Ördög Nóra volt.

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész budapesti újévi koncertje január 4-én Bécsben folytatódik, ahol ötödik alkalommal rendezi meg újévi előadását, ezúttal ismét a Wiener Konzerthausban, világhírű művészek közreműködésével.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!