Magyarország

2018.11.05. 13:40

A magyar tudomány ünnepe - Lovász László: az Akadémia egyik legfontosabb feladata a döntéshozók és a társadalom tájékoztatása

Budapest - Az Akadémia egyik legfontosabb feladata a döntéshozók segítése mellett a társadalom tájékoztatása arról, hogy hol tart a tudomány - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat hétfői, budapesti megnyitóján.

Budapest - Az Akadémia egyik legfontosabb feladata a döntéshozók segítése mellett a társadalom tájékoztatása arról, hogy hol tart a tudomány - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat hétfői, budapesti megnyitóján.

A rendezvénysorozat célja, hogy a tudomány legújabb eredményeit, fogalmait, lehetőségeit, perspektíváit, kérdésfeltevéseit bemutassa a tudomány iránt érdeklődő nagyközönségnek - fogalmazott Lovász László, kiemelve, a rendezvénysorozat mottója: Határtalan tudomány, amely "izgalmas szellemi utazást kínál ország határokon, a tudományok közötti határokon és gondolkodásunk berögződött határain keresztül is". Ismertetése szerint az idei rendezvénysorozat nyitóelőadása az önvezető autók jövőjével foglalkozik: hogyan érzékelik az őket körülvevő világot, miként képesek kezelni a mindennapi helyzeteket.

Mint fogalmazott, a tudományos kérdésfeltevést és az azokra adott válaszokat nemcsak az innováció szakemberei hasznosítják, ezek támpontokat, segítséget kell hogy jelentsenek a döntéshozóknak is, akik ezáltal pontosabb képet kaphatnak a számukra kevésbé ismert témákban is. A társadalom és a gazdaság jövőjét megalapozó döntéseik így tudományosan megalapozott tényeken alapulhatnak - mondta.

Lovász László köszöntőjében hangsúlyozta: "az önálló, szabad munka eredménye adhat csak igazi okot az ünneplésre. Ez az alapja a tudomány művelésének nem csupán az egyes kutatóknál, hanem az Akadémia egész kutatóhálózatában és ugyanígy az egyetemi tanszékeken" . Megjegyezte: "kutatás csak úgy folyhat, ha annak az önállósága és a szabadsága biztosítva van".

Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese köszöntőjében elmondta: az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozat több száz rendezvénnyel várja a közönséget, amelyeken egy-egy terület kiemelkedő kutatói a napjainkban különösen aktuális témákban kalauzolják a nagyközönséget.

Az önvezető autók, a jövő iskolája, az őssejtek által nyújtott lehetőségekről szóló előadás mellett az emberi szervezet felépítésében és működésében kulcsszerepet játszó mikroorganizmusokról is előadást hallhatnak az érdeklődők, de arról is tájékozódhatnak, hogy mit kell tenni, hogy jó döntéseket hozzunk - sorolta, hozzátéve, hogy az eseményen idén több mint 30 programmal vesznek részt a határon túli magyar tudományos közösségek.

Az eseményen a többi között átadták az MTA Eötvös József-koszorú elnevezésű elismerését, a Szily Kálmán- és a Wigner Jenő-díjat, a Bruckner Győző-díjat, valamint a Pungor Ernőről és Jermy Tiborról, illetve Mikó Imréről elnevezett díjakat. Ugyancsak átadták az Akadémiai szabadalmi nívódíjakat is.

Az ingyenesen látogatható rendezvénysorozat teljes programja megtalálható a tudomanyunnep.hu oldalon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!