Magyarország

2018.11.26. 13:21

A magyar operett történetéről jelent meg könyv

Budapest - A magyar operett címmel jelent meg Winkler Gábor kötete, a gazdagon illusztrált könyv a kezdetektől napjainkig mutatja be az operett fejlődését.

Budapest - A magyar operett címmel jelent meg Winkler Gábor kötete, a gazdagon illusztrált könyv a kezdetektől napjainkig mutatja be az operett fejlődését.

Mint a könyvet bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, Winkler Gábor neve nemcsak orvosként ismert, hanem évek óta szenvedélye a zene és a zenés színház.

A több orvosi és zenei könyvet is jegyző szerző legújabb kötete bemutatja az operett fejlődését a kezdetektől napjainkig, végigvezet legfontosabb színészeinek arcképcsarnokán és megismertet az operettet játszó színházakkal. A Holnap Kiadónál megjelent kötet gazdag illusztrációs anyagot, szakkifejezések magyarázatát, képek jegyzékét, a felhasznált irodalmat, operett cím- és névmutatót is tartalmaz.

Winkler Gábor elmondta, hogy az operák felől közelített az operetthez, mert mindkét műfaj közel áll hozzá. Hozzátette: szerinte az operett nem tartozik a könnyű zenés műfajok közé, sokszor könnyebb egy operát színre vinni, az operett ugyanis összetettebb, a szereplőknek a próza, az ének és a tánc egységét kell megvalósítaniuk.

A szerzőt a kiadó kérte fel a magyar operett történetének megírására.

A Kálmán Imre Teátrumban tartott eseményen Vadász Dániel, a kötetben külön fejezetet kapó Budavári Palotakoncertek producere elmondta: a könyv hiánypótló, jól lehet tájékozódni benne, sok képpel színesített, szórakoztató olvasmány.

Nacsa Olivér, a fesztivál másik producere arról beszélt, hogy régi adósságot törleszt a könyv, hiszen ilyen átfogó irodalom, ennyi érdekes háttéranyagot tartalmazó mű régen készült a magyar operettről.

"Az operett egyfajta reneszánszát éli" - mondta, hozzátéve, hogy a rendszerváltás után elindult a műfaj "visszatérítése a megfelelő mederbe", az operett sokadik virágzását éli.

Oszvald Marika arról beszélt, hogy a könyvből megismerheti az elődöket, ami azért is fontos számára, mert így adják tovább egymásnak a stafétabotot. Peller Károly színművész elmondta: a könyv átfog mindent, ami a műfajjal kapcsolatos.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!