Magyarország

2018.10.06. 14:28

Tévhitek az adalékanyagokról

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Íme három, valamint egy ráadás tévhit az adalékanyagokról, melyekre nem feltétlenül számítanánk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Íme három, valamint egy ráadás tévhit az adalékanyagokról, melyekre nem feltétlenül számítanánk.

1. „Nincs szükség az adalékanyagokra”

Ezeknek köszönhetjük kedvenc ételeink megszokott ízét vagy állagát. Ízfokozó hatású összetevők vannak például a leveskockában, állományjavító a zselatin vagy a keményítő, de az édesítőszerek is ide tartoznak.

2. „Az E-számok az élelmiszerek veszélyességi fokát jelölik”

E-101 (riboflavin), E-163 (antocián), E-330 (citromsav), E-375 (nikotinsav), E-920 (L-cisztein) – ezek nem a gumicukor vagy a tartós kenyér összetevői, hanem az almáé. Az E-számok nem veszélyesek, sőt: az „E” betű az EU-ban engedélyezett biztonságos adalékanyagokat jelöli.

3. „Az adalékanyagok károsak”

Nem kanalazzuk őket magukban, az ételeinkben pedig olyan kis arányban vannak jelen, hogy lehetetlenül sokat kellene elfogyasztani ahhoz, hogy átlépjük a megengedhető napi értéket. Például 6 liter (24 adag), aszpartám édesítőszert tartalmazó üdítőt kellene meginnunk ahhoz, hogy túllépjük az aszpartám napi bevihető mennyiségét.

+1. „Tele van tartósítószerrel”

A tartósítószerek is megbízható, megvizsgált adalékoknak számítanak. De például a korszerű eljárásokkal készült üdítőkben a szénsav tartósít, a jegesteák és gyümölcslevek pedig hőkezelésen esnek át, ez biztosítja a hosszú elállási időt.

Forrás: okoscimke.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!