Magyarország

2018.10.16. 19:31

Távozik a Jobbikból három korábbi frakciótag

Budapest - Kilép a Jobbikból Volner János, a párt frakciójából másfél hete kizárt volt alelnöke; ezt a politikus kedden jelentette be újságíróknak. Közölte, a kizárása miatt a képviselőcsoportból távozó két képviselő közül Fülöp Erik már elhagyta a pártot, Apáti István pedig követni fogja példájukat.

Budapest - Kilép a Jobbikból Volner János, a párt frakciójából másfél hete kizárt volt alelnöke; ezt a politikus kedden jelentette be újságíróknak. Közölte, a kizárása miatt a képviselőcsoportból távozó két képviselő közül Fülöp Erik már elhagyta a pártot, Apáti István pedig követni fogja példájukat.

Egy órával fegyelmi tárgyalásának kezdete előtt tartott sajtótájékoztatóján Volner János arról beszélt: ügyében "a Jobbik különböző vezetői már ki is hirdették az ítéletet; egy olyan koncepciós eljárásra készülnek, amelynek a végén engem a saját pártomból kizárnak".

Ennek nincs egyéb oka, mint hogy nem támogatta és hevesen ellenezte hosszú ideje a Jobbik balratolódását, ellenezte azt, hogy egy magát liberális balközép pártnak valló LMP-vel a Jobbik szoros szövetségre lépjen - közölte, ugyancsak kiemelve, hogy nem értett egyet azzal sem, kikkel építsen külföldi kapcsolatokat a párt.

Véleménye szerint a Jobbik rossz úton jár, "elesett, a nemzeti ügy képviselete a Jobbikon belül elveszett", a szervezet állapota pedig a kisgazdapártéhoz hasonlít, "közvetlenül a semmibe menetelük előtt", miután Sneider Tamás elnök "menthetetlenül süllyedő hajóronccsá tette".

Volner János annak a véleményének adott hangot: négy további jobbikos képviselő frakcióban maradása bizonytalan, mert vagy bennük nem bízik ideológiai okokból a vezetés, vagy ők tartják dilettánsnak az irányítást. Az MTI kérdésére azt közölte, véleménye szerint ez az a négy személy, akik tíz napja ellene szavaztak a kizárásának.

Jelezte: további politikai pályafutása számára is "ködös", de a két vele együtt távozó egykori frakciótaggal együtt nemzeti politikát fognak folytatni.

Volner János arról beszélt, hogy a Jobbik kiesésével most már nincs olyan nagy párt, amelyik képes lenne megszólítani a Fidesz szavazóit, márpedig 2022-ben csak úgy lehet leváltani a jelenlegi rendszert, ha sikerül több százezer, esetleg egymillió embert átcsábítani a jelenlegi kormányoldalról.

Jelenleg a Jobbik feladta ezt a harcot, a Jobbik a megélhetési politizálást választotta az elnöksége révén - fogalmazott, hozzátéve, "brutális a különbség a Jobbik hivatalosan meghirdetett politikája és a valóságos tettek között".

Megjegyezte, nem fogja megbocsátani magának, hogy tavasszal, amikor a pártvezetés erre kérte, nem vette át a Jobbik irányítását.

Ennek okaként azt említette: úgy látta, az ő stratégiájával csak a voksok egyharmadát lehetett volna megszerezni, ami kevés a Fidesz legyőzéséhez.

Volner Jánost - 17 támogató, négy ellenző és három tartózkodó voks mellett - október 5-én zárta ki soraiból a Jobbik-frakció. Emiatti tiltakozásul lépett ki a képviselőcsoportból Apáti István és Fülöp Erik.

Képviselőtársa, a párt szóvivője, Jakab Péter akkor azt közölte: Volner János ellen - az elmúlt három hónapban kifejtett, részletezni nem kívánt tevékenysége miatt - etikai vizsgálatot kezdeményezett a pártelnökség. Volner János aznap reggel megjelent - a Jobbik választókerületi elnökeinek és szervezőinek címzett - levele "csak az utolsó csepp volt a pohárban" - mondta.

Jakab Péter szerint a levélben csúsztatások, valótlanságok nagy számban szerepelnek; az írást "nagyon nehéz volt másképp értelmezni, mint ami a Jobbik ellen hat, és ami persze a Jobbik ellen hat, az a Fideszt segíti".

Elmondta azt is: Volner ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett a pártelnökség, és ugyanerre számíthat minden kilépő, aki nem adja vissza a pártnak képviselői megbízatását.

Másnap Facebook-oldalán jelentette be Volner János, hogy sem ő, sem a kizárása után kilépését bejelentő nem adja vissza országgyűlési mandátumát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!