Magyarország

2018.10.06. 14:52

Nem mindegy, hogy mikor és mit eszik a gyerek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Féléves kortól a legtöbb baba étrendje gyökeresen megváltozik, hiszen megkezdődik a hozzátáplálás időszaka.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Féléves kortól a legtöbb baba étrendje gyökeresen megváltozik, hiszen megkezdődik a hozzátáplálás időszaka.

Mivel az élet első 1000 napja során bevitt tápanyagok egészen a felnőttkorig hatással vannak a baba egészségfejlődésére, különösen fontos, hogy mit és mikor kap először. A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület által létrehozott „Első 1000 Nap” program honlapján összegyűjtötték a hozzátáplálás öt tipikus hibáját, és tippeket adnak, hogy hogyan javítsuk ezeket.

Ne halogasd túl sokáig!

Már elmúlt féléves a babád és még mindig naponta többször is szopizik? Ez nagyszerű! Ugyanakkor, ha továbbra is kizárólag anyatejjel táplálod, sajnos nem jut hozzá minden fejlődéshez szükséges tápanyaghoz. Hat hónapos kortól mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást, és lépésenként megismertetni a kicsit a különböző textúrákkal, ízekkel és az egyre szilárdabb ételekkel.

Türelmetlenség

A szomszéd baba már túrós tésztát eszik? Nem baj! Ne azért vezess be egy új ételt az étrendbe, mert a játszótéren lévő anyuka ezzel büszkélkedik. A hozzátáplálás nem verseny, minden ételt a maga idejében és a megfelelő mennyiségben kínáljunk. Tartsuk szem előtt, hogy a babánk nem minifelnőtt: az étkezési szokásait a saját emésztőrendszerének a fejlődéséhez kell igazítani.

A fokozatosság hiánya

A hozzátáplálás egyik alapszabálya a fokozatosság. A baba étrendje – természetesen a fő elemét alkotó anyatejen kívül – eleinte főleg gyümölcsökből (leginkább almából és őszibarackból), zöldségekből (például sütőtökből, krumpliból) és a gluténtartalmú ételek aprólékos bevezetéséből áll. Ezeket követhetik majd a pépesített baromfihúsok és halfilék. Bár tejtermékeket érdemes apránként kínálni, a tiszta tehéntejet a szakértők szerint legalább egyéves, de sokak szerint hároméves korig kerülni kell. A kóstoltatásnak fontos szerepe van a hozzátáplálásban. Legyünk türelmesek, előfordul, hogy egy-egy új ízt akár több héten, több alkalommal is meg kell kisbabánkkal kóstoltatni ahhoz, hogy elfogadja!

Egyszerre mindent!

Minél változatosabban szeretnél főzni a kicsinek? Ez nem azt jelenti, hogy minden ételt egyszerre kell kipróbálni! Figyeljünk rá, hogy egy étkezés alkalmával a baba egyszerre ne kapjon túl sok ízvilágból kóstolót. Ez azért is fontos, mert így könnyen kiszűrhetjük, ha a baba esetleg allergiás valamelyik ételre.

Túl sok cukor és só

Minden anyuka szereti megkóstolni a baba ételét és sokan só vagy cukor után nyúlnak. A baba fejlődésben lévő ízlelése sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké: egy-egy zöldség vagy gyümölcs önmagában is elegendő ízélményt nyújt számára, nincs szüksége fűszerezésre vagy édesítésre. A túl sok cukor elhízáshoz és cukorbetegséghez, a túl sok só pedig magas vérnyomáshoz vagy szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!