Magyarország

2018.06.27. 15:08

Árveréssel segítenek a szívátültetett Zsuzsin

Debrecen - Öt év aggódás, sírás, imádkozás, hála és szeretet. Egy család, egy édesanya és két lánytestvér története, akik igyekeznek minden reggel reményteljesen és pozitívan ébredni. Szomorú, megpecsételt sorsuk 2013-ban kezdődött.

Debrecen - Öt év aggódás, sírás, imádkozás, hála és szeretet. Egy család, egy édesanya és két lánytestvér története, akik igyekeznek minden reggel reményteljesen és pozitívan ébredni. Szomorú, megpecsételt sorsuk 2013-ban kezdődött.

Csire Zsuzsi, a kisebbik lány egészségesen született, viszont öt évvel ezelőtt egy fel nem ismert vírusos fertőzés megtámadta szervezetét. Hetekig kórházban volt, hogy akut hasfájása, állandó hányingere elmúljon. Egyre rosszabbodott az állapota: rohamosan fogyott, jártányi ereje is alig maradt. Kontrollvizsgálatokat végeztek, és a mellkasröntgen-felvételen kiderült, hogy ötszörösére nőtt a szíve. A mája, epehólyagja is többszörösére nőtt, folyadékkal volt tele a szervezete. Azonnal felvitték a lányt az intenzív osztályra, akkor már életveszélyes állapotban volt. Falfehéren kapkodta a levegőt, és a keringése az összeomlás szélére került.

Közölték velem az orvosok a legborzalmasabb dolgot: készüljek fel, mert nem biztos, hogy életben marad és megéli a reggelt"

– emlékszik vissza Tóthmartinez Beatrix, Zsuzsi édesanyja. Túl későn vették észre, hogy Zsuzsinak szívizom-gyulladása van. Hét hónapot töltött a család a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet intenzív osztályán, és várták a javulást, azonban a lány állapota romlani kezdett. Bár kritikus állapotban volt, a szervezete még hetekig hősiesen harcolt, és jobban lett.

Folyamatos kontroll

Az elmúlt öt évben rendszerint kötelező vizsgálatokra kellett utaznia Zsuzsinak és édesanyjának Budapestre, ebből tizennégy alkalommal szívbiopszia kontrollműtéten is át kellett esnie a lánynak. Minden évben sűrűn támadták meg fertőzések, és gyakran került hetekre kórházba súlyos állapotban, ugyanis gyógyszeresen le van nyomva az immunrendszere, méghozzá élete végéig. Fájdalmas bélgyulladás-kilökődést gátló gyógyszerallergia miatt vesekövesség és nyolc hétig tartó rotavírus is kínozta a lányt, mégis méltósággal viselte a testi-lelki fájdalmat és megpróbáltatást. Édesanyja minden percben mellette állt, kísérte és személyesen ápolta az intenzív osztályon.

Az orvosok közöltek, hogy Zsuzsika élete során még több szívátültetés előtt áll, mert nem tart ki egy szív egy élethosszig. Ezt a szörnyűséget nagyon nehéz elfogadni"

– nyilatkozta lapunknak Beatrix, Zsuzsi édesanyja.

Új szív

A műszív beültetésére nem maradt esély, hogy az pumpáljon a beteg szív helyett, nem akarták Zsuzsi életét kockáztatni. Orvosai a transzplantációt sürgették, és azonnal felíratták egy nemzetközi várólista legelső helyére. – Azt mondták, talán van pár nap tartalék erő még a szívecskéjében. – Nagyon nehéz volt megfelelő donort találni, hiszen olykor hónapokat kell várni, és nekünk a legritkább nullás vércsoportú szívre volt szükségünk – mesélte az édesanyja.

A nemzetközi egyezménynek köszönhetően több ország is összefogott Zsuzsi életének megmentéséért, és megérkezett 2013. július 17-én az életmentő új szív. A műtét sikerült, minden rendben zajlott, és Zsuzsi felébredt a műtét után. Egy hónap múlva hazaengedték a családot. Új életet kezdhetett, egy új szívvel.

Dédelgetett álmok

Minden vágya volt, hogy grafikus vagy divattervező legyen, azonban tavaly szeptemberben kis híján ismét tragédia történt. Öt évvel a szívátültetés után egy vírusos fertőzés akut kilökődési reakciót váltott ki szervezetében. Saját immunrendszere megtámadta a transzplantált szívét, pár órán belül mentőhelikopterrel Budapestre szállították. A gyors orvosi beavatkozásoknak és műtéteknek, valamint a 15 plazmaszűrésnek köszönhetően újra sikerült megmenteni Zsuzsi életét. Ő viszont terápiaként szüntelenül rajzolt, miközben kapta az életmentő infúzióit. Négy rajzpályázatra is készített alkotásokat.

– Mikor megérkeztek a rajzversenyek eredményei, mindenkinek könnybe lábadt a szeme, hiszen két rajzpályázaton is első helyezett, egy második hely lett még az övé, és egy különdíjat is kapott – büszkélkedett Zsuzsi édesanyja.

Később jó híreket kaptak, ugyanis a lányt az orvosai elengedték osztálykirándulásra, és elmehetett a ballagására is. Szeretne a művészeti ágakban elmélyülten tanulni, alkotni és szövögeti álmait, éppen úgy, mint a többi felhőtlenül boldog és egészséges kisdiák. Az édesanyja elmondta, a lány egyedül készült fel rajzolással, tanulással a felvételire, és kitartásának köszönhetően minden szakra az elsők közt felvették. – Nagyon szeretnék bízni a jobb sorsában, hinni az egészségében, és mindenek előtt a tehetségében. Felvételt nyert a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium grafikus szakára is, azonban sajnos nem lehet magántanuló, nem hiányozhat az órákról, hiszen akkor kieshet az iskolarendszerből – mondta Tóthmartinez Beatrix.

Jótékonysági aukció

Zsuzsi édesanyja évek óta ápolási díjon van, és egyedül neveli két gyermekét. Nagyon ellehetetlenült a helyzete.

– Nagyon sokan szeretnének segíteni a család helyzetén, és zöld utat kaptam, hogy megcsináljunk egy jótékonysági aukciót. Összefogtunk a szeretet erejével, értük – mondta az ötletgazda. Május végétől kezdtek szervezkedni, készítettek honlapot, amire folyamatában töltik fel a felajánlásokat. Az aukción művészi festményekre, maszkokra, kézműves termékekre, hagyományos magyar ruházatokra és papír- írószer csomagokra is lehet majd licitálni pár ezer forinttól. A jótékonysági aukciót június 29-én, pénteken délután 5 órától tartják a Homokkert Közösségi Házban, ahol több mint 15 felajánló 30 alkotására lehet ajánlatot tenni.

- Nagy Dóra -


[related-post post_id="2684116"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!