Magyarország

2018.05.31. 17:14

Vágta, csikósok és betyárburger: lovasnapok újratöltve!

Hortobágy - Július 6. és 8. között nem csak a lovak vágtatásától dübörög a puszta a Mátai Ménesben, amely Kelet-Magyarország lovas központjaként méltó helyéül szolgál a több évtizedes múltra visszatekintő Hortobágyi Lovasnapoknak.

Hortobágy - Július 6. és 8. között nem csak a lovak vágtatásától dübörög a puszta a Mátai Ménesben, amely Kelet-Magyarország lovas központjaként méltó helyéül szolgál a több évtizedes múltra visszatekintő Hortobágyi Lovasnapoknak.

Debrecen és Hortobágy kapcsolata a régmúlt időkre nyúlik vissza, hiszen a Debrecen szabad királyi város alapította hortobágyi ménes több, mint 300 éves múltjával Magyarország legrégebbi ménesei közé tartozik. Debrecen város ménesét először egy 1671-es levéltári feljegyzés említi. A város nemcsak saját, hanem gazdaközösségének lovai számára is szervezett ménest. A hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott évszázadokon keresztül egészen 1948-ig, s a debreceni cívisek jólétének alapját biztosították hosszú ideig a Hortobágyon legeltetett állatok ezrei.

Program, amelyet Debrecen is támogat

A Hortobágyi Lovasnapok az ország egyik legnagyobb lovas rendezvénye, melyet idén 52. alkalommal rendeznek meg (Debrecen közreműködésével immár másodjára). A hortobágyi puszta - mely 1999 óta a Világörökség része - kiváló hátteret és keretet nyújt az eseménynek. A rendezvény alapvető célja napjainkban is hasonló, mint egykoron: a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének megismertetése és népszerűsítése a nagyközönséggel, valamint a lótenyésztés, lovas hagyományok ápolása, lovas sportok bemutatása.

A lovasnapok távlati célkitűzése, hogy a jövőben is őrizze és ápolja a magyar lovas hagyományokat, továbbá, hogy minél több emberrel ismertesse meg az ezekhez a hagyományokhoz kapcsolódó viseletet, népzenét és tárgyhasználatot is.

A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. tavaly kapcsolódott be a Lovasnapok szervezésébe, és egyre bővülő programkínálattal teszi hozzá a magáét.

Az egész hétvégén át tartó színes programkavalkádban múlt és jelen randevúzik egymással, hiszen a hagyományos lovasnapi elemek mellett – mint például az izgalmas csikós bajnokság – a mai kor igényeihez igazodva és Magyarország egyik legjelentősebb lovas szakmai központjához méltón díjugró és fogathajtó versenyek is helyet kapnak, majd mindkét nap méltó zárásaként a nóniusz ménes vágtat keresztül az arénán.

A rendezvény ideje alatt az országos népművészeti és kirakodóvásárban a korábbihoz képest új helyen, de változatlanul nagy számban régi magyar mesterségeket bemutató, s azokat napjainkban is aktívan művelő kézművesek népszerűsítik, valamint értékesítik portékáikat.

A Gyermek Lovasfaluban a kisebbek akár egész nap elkalandozhatnak a népi játékok, kézműves sátrak között, vagy élvezhetik a folyamatosan zajló színpadi előadásokat, vasárnap délelőtt pedig az Alma Együttes várja a gyerekeket legújabb, Hortobágyról szóló lemezbemutató koncertjére. A könnyedebb műfaj kedvelői szombaton a Csík Zenekar és a Parno Graszt koncertjeivel zárhatják a napot.

A tavalyi évben először rendeztek Hortobágyon Nemzeti Vágta előfutamot. Nem lesz ez idén sem másképp: július 7-én ismét a Lovasnapok ad helyszínt a Hortobágyi Vágtának, amely a szeptember 14-16-ai budapesti Nemzeti Vágta előfutama.

Magyar konyha, betyárburger

A rendezvény igazi gasztronómiai élmény is lesz, hiszen a magyaros konyhájáról híres Hortobágyi Csárda gondoskodik arról, hogy senki ne távozzon üres hassal. A bográcsban rotyogó szürkemarha pörkölt, a slambuc és a roston sült finomságok mellett egy igazi különlegességgel, a 100 százalékban szürkemarhából készülő betyárburgerrel is várják a vendégeket.

- Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!