Magyarország

2018.05.18. 11:30

A pszichoaktív szerek fogságában

Debrecen - „Olyan orosz rulett, ahol a tárban nincs üres hely, csupán nem mindegyik töltény öl meg azonnal.”

Debrecen - „Olyan orosz rulett, ahol a tárban nincs üres hely, csupán nem mindegyik töltény öl meg azonnal.”

Napjainkban hazánkban is egyre elterjedtebb lett a dizájnerdrogok használata és értékesítése. Leginkább a fiatalok körében elterjedt, viszonylag olcsón beszerezhető, a fogyasztók között sok a 18 év alatti, illetve a 18-24 év közötti fiatal felnőtt. Szintetikus úton előállított szerekről van szó, amelyek „törvénykerülő” drogoknak minősíthetők. Legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy a bódult állapotban lévő személy nem tudja megmondani pontosan, hogy mit fogyasztott. Nem lehet tudni, hogy annak mi a hatóanyaga, összetétele, milyen gyógyító terápiát kell alkalmazni ellene.

Dr. Andrássy Gábor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának pszichiátere tájékoztatta a Naplót arról, hogy a dizájnerdrog kifejezés semmit nem árul el a szer hatásáról, szerkezetéről.

– Annyit jelent, hogy az illető szert megtervezték. A cél, hogy produkálják egy már betiltott szer hatását úgy, hogy az új molekula ne essen törvényi tiltás alá. Ezt a betiltott szer molekulájának kisebb-nagyobb változtatásával érik el, vagy terveznek egy hasonló hatású, ám teljesen más szerkezetű szert. Ezek az új molekulák sem pont ugyanolyan hatásúak, mellékhatásúak, mint az eredeti szerkezetű. Nincs is ezekről tudományos információ jó ideig, így számos nem várt hatásuk lehet, viszont szinte havonta megjelennek új molekulák – hívta fel a figyelmet a pszichiáter.

Önkéntes emberkísérlet

Új trendként is említhetőek a dizájnerdrogok, a magyarországi piacon is egyre nagyobb divattá vált a szedése. Folyamatosan bővül a paletta, ez ennek a fajta előállításnak, terjesztésnek, „trendnek” a lényege. Nem csak vegyítik a szereket, hanem újakat állítanak elő.

Mintha lenne egy hosszú, sok-sok elemből álló gépsor, melynek egyes elemeit időnként kicserélik, megduplázzák, kiveszik: így a termék mindig egy kicsit más.”

A kérdés lényege a tesztelés – hiánya. Ezekkel a szerekkel nem kísérleteznek. Itt nincs minőségbiztosítás, mellékhatásokról szóló figyelmeztetés vagy cseregarancia. Felfogható úgy is, mint egy nagy önkéntes emberkísérlet, morális korlátok nélkül. Az előállítók nem vonatkoztatják magukra a tudományos és etikai előírásokat. Őket a költséghatékonyság, a profit érdekli, illetve a törvények kijátszása. Olyan orosz rulettként jellemezném a dizájnerdrogot, ahol a tárban nincs üres hely, csupán nem mindegyik töltény öl meg azonnal. De kárt mindegyik csinál. Szív, tüdő, vese, máj, központi idegrendszer: szertől, használat módjától, egyéni érzékenységtől függően mindegyik szervünk károsodhat.

Illusztráció: AFP

Mivel az orvos ügyeletben leggyakrabban minimális információ nélkül kapja a beteget, nem tudhatja, mire számítson, nem tud igazán elébe menni a történéseknek – ami nem jó. És ezek csak a közvetlen egészségügyi veszélyek. Nem mindegy, hogy valaki elszív egy gombostűfejnyi valamit, vagy az orrába szippantja ugyanazt két gyufaszálnyi mennyiségben. Mivel – mint említettük – tesztek erre nézve nincsenek, csak bizonytalan jóslásaink lehetnek a hatást és a következményeket illetően – fűzte hozzá a szakember.

Tisztelet önmagunkkal szemben

Fogyasztóként inkább az alacsonyabb társadalmi státuszú fiatalokat értjük, de sajnos ez a „trend” nem is annyira új, így már vannak középkorú fogyasztók is. Megfékezni elterjedésüket részint törvényi úton lehetne, és itt nem csupán az adott szerek szankcionálását lehet érteni, hanem például a terjesztés módját korlátozva (webshopok). – Ha jobban belegondolunk, akkor megállítani leginkább az önmagunk és környezetünk iránt érzett felelősségérzet növelésével lehetne.

Az ember ne juttasson olyan anyagot a szervezetébe önként, amiről – legalább hozzávetőlegesen – nem tudja, hogy micsoda.”

Nem célszerű magára hagyni az italunkat, sem másokét elfogyasztani. De, mint mondtam, a „drogok” is csak egy szelete ennek a dizájnerpalettának, amiben megtalálhatók különféle fájdalomcsillapítók, nyugtatók „újragondolt” változatai, amelyek ugyanannyira veszélyesek. Ne vegyünk az interneten ismeretlen teljesítményfokozó, vagy fogyasztószereket sem. Úgy tartják: „Az vagy, amit megeszel”. Tiszteljük magunkat annyira, hogy nem fogyasztunk ilyesmit – mondta végezetül Andrássy Gábor.

Intenzív osztályra is kerülhetnek

A pszichoaktív szerek használata napi szinten jelent kihívást a sürgősségi ellátórendszernek, nemcsak az ellátandók magas száma miatt, hanem mert nem ritkán kiskorúak is érintettek. Dr. Korcsmáros Ferenc mentőorvos hasonlóan vélekedik, mint dr. Andrássy Gábor pszichológus, miszerint a dizájnerdrogok használata sajnos nagyon elterjedt társadalmi jelenség az ifjúság körében.

– A szerhez való hozzájutás meglehetősen könnyű, hatásuk viszont sok esetben kiszámíthatatlan. Az egyszerű viselkedészavartól, az agresszivitáson át a mély eszméletlenségig terjed a skála, és nem egyszer több szerhatással és alkohol egyidejű jelenlétével is számolnunk kell. Alapvető feladatunk ilyenkor a beteg életfunkcióinak stabilizációja, valamint a módosult tudat­állapot miatti esetleges auto-, heteroagressziótól való megvédés.

Időnként karhatalmi segítség szükséges a betegek gyógyintézetbe szállításához, hiszen ezen szerek kiszámíthatatlan hatása miatt a szerhatás alatt álló személyeket mindenképpen hospitalizálni kell a sürgősségi osztályon.”

Ez klasszikus sürgősségi feladat, a toxikológiai betegek ellátása. Az a beteg általános állapotától, a használt szer tulajdonságaitól (már amennyiben tudjuk azonosítani, mert ez is igen nehéz feladat) függ, hogy a sürgősségi osztályon a betegek mennyi időt töltenek. Általánosságban 6-24 óra közötti kezelési/megfigyelési idővel kell számolnunk. Vannak persze olyan súlyos, intenzív ellátást igénylő esetek, ahol több napos intenzív kezelésre van szükség, de ezek az esetek szerencsére ritkábbak – számolt be a mentőorvos.


Szubjektív

Manapság gyakori, hogy egyes trendek követésével csatlakozunk csoportokhoz, legalábbis ezt gondoljuk, de ez valójában nincs így. Önmagunkat kergetjük hibákba, mert ki akarunk tűnni a tömegből, holott ezzel veszítjük el valódi egyéniségünket. Ugyanazt akarjuk elérni a dizájnerdrogok használatával, mint a méregdrága készülékekkel, népszerűek akarunk lenni. A szerek fogyasztása közben csak azt felejtjük el, hogy amíg a telefonok, tabletek használata az emberi kapcsolatainkat teszik tönkre, addig a drogok az egészségünket és lelkivilágunkat pusztítják el lassan. Észre sem vesszük, hogy hatalmába kerít minket, uralkodni kezd felettünk, szépen lassan behódolunk, amíg át nem veszi az irányítást felettünk. Ahhoz, hogy ezt megállítsuk, el kell ismerni gyengeségünket, majd utána behúzni a féket, hiszen csak akkor tudunk egy új ösvényen a gázra lépni. NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!