Magyarország

2018.02.07. 18:48

Pereskedés helyett: spórolhat is

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A felek mielőtt bírósághoz fordulnának, kérhetik közjegyző előtt egyezség létrehozását.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A felek mielőtt bírósághoz fordulnának, kérhetik közjegyző előtt egyezség létrehozását.

Már nem csak a hagyatéki eljárások során köthető megegyezés a közjegyző előtt, hanem a közjegyző előtti egyezségi eljárás új hatáskörrel ruházza fel e szakma képviselőit.

Új közjegyzői hatáskör

Keresetindítás előtt a bíróságok mellett tőlük is lehet polgári peres útra tartozó ügyben egyezségi kísérletre idézést kérni. A törvény 2018. január elsejétől lépett életbe, ami tehermentesítheti a bíróságokat, valamint gyorsíthatja az eljárást. A Miskolci Közjegyzői Kamara sajtószóvivője, dr. Nemcsik Pál beszélt a Naplónak a részletekről.

– A 2018. január 1-jével hatályba lépett új jogintézmény új közjegyzői hatáskört vezet be, ez pedig a közjegyző előtti egyezségi eljárás. Részletes szabályait a Közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvény tartalmazza. Az új jogintézmény elsődleges pozitívuma az, hogy még a peres eljárást megelőzően lehetővé teszi a peres feleknek az egyezség megkötését, így nem kell hosszadalmas peres eljárásba bocsátkozniuk, amennyiben az egyezség eredményre vezet.

Ennek időbeli pozitívuma az, hogy rövidebb az eljárás, valamint a költségei is alacsonyabbak, mint a peres eljárásnak”

– mondta a közjegyző. Pereskedni senki sem szeret, hiszen költségekkel jár, hiába nekünk ad igazat a bíróság, akkor is évek telhetnek el a jogaink érvényesítéséig. A hatályba lépett jogi eszköz nem csak a vállalkozásokat (jogi személyek) segíti.

– Az új jogintézmény a vállalkozások és a magánszemélyek számára is igénybe vehető jogi eszköz, bár vélelmezhetően inkább magánszemélyek fognak élni vele. Amennyiben a közjegyző előtti egyezségi eljárás eredményre vezet, az ellenérdekelt félnek érdekében áll az egyezség megkötése, hiszen ilyenkor perköltségtől mentesül, vagy ha netán a bírósági eljárás során részére kedvezőtlen (marasztaló) ítélet születne, úgy a teljes perköltség viselésére a bíróság őt fogja kötelezni – hívta fel a figyelmet Nemcsik Pál.

Miért jó az egyezségkötés?

– Miután még nem kiforrott a gyakorlat ilyen ügyekben, csak vélelmezni lehet, hogy az egyezségkötési eljárás rövidebb időtartama, költségkímélő volta szól az új jogintézmény mellett. Megfelelő rálátást követően eldől, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket – tette hozzá a közjegyző.

– Az új jogintézmény minden olyan polgári peres útra tartozó ügyben igénybe vehető, melyet a törvény nem zár ki. Alapfeltétel, hogy legalább az egyik félnek legyen belföldi lakhelye (székhelye), és a peres eljárás még nem indult meg.

Kivételek vannak

Nincs helye közjegyző előtti egyezségi eljárásnak több ügyben sem. Ilyenek a szerzői jogi, szomszédos jogi és iparjogvédelmi ügyek, a közhatalom gyakorlásával kapcsolatos kártérítés, illetve sérelemdíj megfizetése tárgyában, valamint a köz­érdekből indított perekkel összefüggő ügyek – sorolta Nemcsik Pál.

HBN–Nagy Emese


[related-post post_id="3757299"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!