Magyarország

2018.01.27. 15:00

Akár tüdőgyulladásig is „fajulhat” az influenza

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon, ezzel is védve másokat a megfertőződéstől!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon, ezzel is védve másokat a megfertőződéstől!

Egyelőre nem érkezett bejelentés közösségi megbetegedések halmozódásáról – informálta lapunkat a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Hozzátették: a megyénkből beküldött vizsgálati mintákból influenzavírus jelenlétét az Országos Közegészségügyi Intézet laboratóriuma még nem igazolta.

Nem egyszerű megfázás

Az influenza esetében a klinikai kép az egészen enyhétől a rendkívül súlyos, tüdőgyulladással járó formáig változhat. Ezekért a tünetekért az influenzavírus a felelős, de sokszor a vírusfertőzés által már meggyengített immunrendszert más baktériumok és vírusok is megtámadják.

A súlyosabb forma főként időseknél, csecsemőknél és krónikus alapbetegségben (pl. cukor- vagy szívbetegségben) szenvedőknél fordul elő, azonban bármilyen korú, előzőleg egészséges embereknél is jelentkezhet a súlyos, szövődményekkel járó forma.

A legjellemzőbb tünetek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom és általános levertség, fáradékonyság. A lappangási idő – a fertőződés megtörténte és az első tünetek jelentkezése közötti időszak – általában 2-3 nap. Szövődménymentes esetekben tüneti kezelés (láz-, fájdalomcsillapítás), illetve a kezelőorvos utasításainak betartása szükséges. Nagyon fontos, hogy a beteg maradjon ágyban, pihenjen, sok folyadékot igyon!

Valahol már járvány

A megbetegedési mutató helyenként átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15–21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járvány­ügyi felügyeleti főosztálya szerdán. Százezer lakosra vetítve a betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb, Csongrádban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Nógrád megyében a legalacsonyabb. A közlemény szerint a legtöbb beteg a 15–34 éves korosztályból kerül ki, a betegek 26,6 százaléka gyerek.

HBN–VK


Védőoltással megelőzhető

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Ennek beadatásával nemcsak magunkat, hanem a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A fertőzés esélye tovább csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket, és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Köhögéskor vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé – ha épp nincs kéznél, akkor inkább a könyökhajlatba, ne a tenyerébe köhögjön, tüsszentsen! Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után! A rendszeres testmozgás és a változatos, vitamindús étkezés elősegíti az immunrendszer megerősítését. Fontos, hogy a gyermekeket is megtanítsuk a helyes higiénés gyakorlatra – hangsúlyozza a Népegészségügyi Főosztály.


[related-post post_id="3746296"]

[related-post post_id="3744201"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!