Magyarország

2017.07.02. 10:28

Veled is megtörténhet

<em>Mai mítosz a témája a TV2 dokumentum realityjének. Miként a sok-sok migránsnak, a magyaroknak is Németország az ígéret földje. Ott keresik a munkát, a jövőt s annak emberi feltételét: a pénzt. S mennek hosszú sorokban, metszetét mutatva honi társadalmunknak. Orvos, mérnök, műtős, programozó, aneszteziológus s utánuk a város, a falu, a tanya, ahogy a költő mondja: Elmegy a kútágas/Marad csak a kútja/Meg híres Werbőczi/Úri pereputtya. Illetve ez így nem igaz, mert az „úri”, mai fogalmaink szerint a gazdagok gyerekei, Londonban, Párizsban, Bécsben, Berlinben, netán Svájcban tanulnak. Tehetik</em>. Boda István írása.

Mai mítosz a témája a TV2 dokumentum realityjének. Miként a sok-sok migránsnak, a magyaroknak is Németország az ígéret földje. Ott keresik a munkát, a jövőt s annak emberi feltételét: a pénzt. S mennek hosszú sorokban, metszetét mutatva honi társadalmunknak. Orvos, mérnök, műtős, programozó, aneszteziológus s utánuk a város, a falu, a tanya, ahogy a költő mondja: Elmegy a kútágas/Marad csak a kútja/Meg híres Werbőczi/Úri pereputtya. Illetve ez így nem igaz, mert az „úri”, mai fogalmaink szerint a gazdagok gyerekei, Londonban, Párizsban, Bécsben, Berlinben, netán Svájcban tanulnak. Tehetik. Boda István írása.

És erről a jelenségről, persze hogy lehet dokumentum játékot csinálni. Kicsit bárgyú, kicsit felszínes epikácskát, ahol civil közreműködők darálják le a nekik írt szöveget, olyan látszatot keltve, mintha ők rögtönöznék az eredetiséget. Olyasmit például, hogy Ferenc és Júlia – a név lényegtelen, az általánosítás költészete úgyis feddhetetlen karaktert ad nekik – mielőtt még összeházasodnának, átlépnének Münchenbe bebiztosítani a jövőt. Menyasszony és vőlegény, de bárha hosszú jegyességük már mai formában virágozza az élettársi boldogságot, a szertartási aktust jó, ha feldúsítják a kereseti jómód biztonságérzetével. Nincs is gond, már készek az indulásra, ám miként az a jó drámai helyzetekben törvényszerű, váratlan esemény teszi próbára vállalkozásukat. A leányzó anyját agyvérzés éri. Mit tehet ilyenkor a gyermeki szeretet? Átvált ápolónőre. Mivel hogy az anya szerencsésen átvészeli a majdnem tragikus helyzetet. Viszont otthoni gyöngédségre szorul, így hát döntés előtt áll az addig oly harmonikus kapcsolat. Segíthetne még a kisebbik leány, de ő Pécsre vétetett fel az egyetemre, így hát a nagyobbikra hárul a kényszerű kötelesség. Dicséretére legyen mondva, anyapárti. Pedig sejti, hogy ezt összetartozásuk fogja megsínyleni. S lőn úgy. De hát a közönségpárti „reality” megoldja az érzelmi kutyaszorítót. A vőlegény rájön, hogy ott a mesevilágban is csak a párjával az igazi, akit meg a megértő testvér ment fel fogadalma alól. Viszi is a mamát Pécsre, egy otthonosan berendezett albérletbe, s onnantól kezdve mindenki él, mint Marci hevesen; szerelem, szeretet, boldogság, édes végkifejlet, mint egy harmadosztályú operettben. Persze távol álljon tőlem, hogy bárkinek is a szemére hányjam az efféle tévémértéket. Az élet kétségtelenül tele van ilyen közhelyes novellával, s a megoldásoknak megvan az az öröme, hogy jóra fordul minden, s egy köznapi álom beteljesedik. S közben nem gyilkolnak, nem kínoznak meg senkit, a brutális egyhangúság elmarad s a derű békéje annak ellenére is nyugtat, hogy a cím újból és újból fenyeget. Veled is megtörténhet! S ezt mintha az a híres törvényalkotó is megerősítené, aki szerint, ami megtörténhet, az meg is történik. A magunk vagy mások örömére, bánatára teljesen mindegy. És lehet, hogy az már egy új csatorna-játék avagy annak az ihletettsége. S mire észrevesszük, már szembe is jön velünk…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!