Magyarország

2017.06.14. 13:07

Rács mögött a Rulettkirály: óriási lopássorozatot derítettek fel a debreceni zsaruk

Magyarország - Az ötlet, hogy valamelyik közműszolgáltató emberének adja ki magát, korábbi Szlovákiában letöltött börtönbüntetésekor ötlött fel benne, ahol a rabtársai azzal azzal viccelődtek, hogy tipikusan "olyan villanyóra-leolvasó feje van", ő pedig továbbgondolta a hallottakat.

Magyarország - Az ötlet, hogy valamelyik közműszolgáltató emberének adja ki magát, korábbi Szlovákiában letöltött börtönbüntetésekor ötlött fel benne, ahol a rabtársai azzal azzal viccelődtek, hogy tipikusan "olyan villanyóra-leolvasó feje van", ő pedig továbbgondolta a hallottakat.

2016 augusztusában egy idős debreceni férfi bejelentést tett arról, hogy az áramszolgáltató munkatársa becsengetett hozzá azzal a jó hírrel, hogy 1800 forint túlfizetés mutatkozik a számláján, amit ő most készpénzben visszafizet. Elővett egy húszezrest, kissé szabadkozott a pontatlan összeg miatt, majd kérte a visszajárót. A sértett ekkor elővette megtakarított pénzét, kitette az asztalra, a férfi pedig kihasználva áldozata idős korát, lassú mozgását, felvette a bankókat és sietősen távozott. 1 millió 50 ezer forintot vitt magával és hamar kiderült, hogy nem az áramszolgáltató munkatársa - idézte fel a történteket a Zsaru Magazinnak Domokos Miklós főhadnagy, a Debreceni Rendőrkapitányság főnyomozója.

2017 februárjában ismét bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint 9-én a délutáni órákban szintén az áramszolgáltató alkalmazottjaként bemutatkozva lopott el egy férfi 700 ezer forintot, 23-án pedig a kábeltévé-társaság munkatársának kiadva magát 500 ezer forintot. A rendőrök az első bűncselekmény után kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, majd koordinációt kértek az Országos Rendőr-főkapitányságtól. - Feltérképeztük, hogy máshol történt-e hasonló módszerrel bűncselekmény, és azzal szembesültünk, hogy a bejelentéseik helyeit jelző vonalak valóságos pókhálót szőnek az ország térképén - fogalmazott a rendőrség hivatalos lapjának a főhadnagy. Ahogy mondta, ellenőrizték az általuk szóba jöhető bűnözőket, majd egyesével húzták ki őket a listájukról, mert vagy börtönben ültek, vagy megdönthetetlen alibivel igazolták, hogy nem őket keresik.

- Bár az ügyek az ország legkülönbözőbb pontjain történtek, közös volt azokban, hogy valamennyi a települések vasútállomásához, buszpályaudvarához közeli főútvonalak menti házakban, illetve a városközpontokban történt. A személyleírások is egyeztek, mindegyik sértett egy szimpatikus, megnyerő külsejű és beszédű férfit idézett fel.

Ahol volt köztéri kamera, elemeztük a felvételeket és egy higgadtan viselkedő, jól öltözött embert láttunk feltűnni az egyes helyszínek közelében.

Telefonhívásokat, híváslistaadatokat vetettünk össze, szakértőket vontunk be a nyomozásba, és amikor már közel jártunk a megoldáshoz, a szlovák hatóságokkal is felvettük a kapcsolatot - ismertette Domokos Miklós.

Idén, március 6-án, Győrben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztálya közreműködésével a vasútállomás közelében elfogták Balaz J.-t. Ide is pénzért érkezett, de a győri nyugdíjasokat már nem tudta megkárosítani. A férfi a gyanúsítotti kihallgatáson teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett. Megkönnyebbült attól, hogy elfogták. Azt mondta, hogy már nem bírta tovább elviselni, ahogy élt, öngyilkossági gondolatai támadtak.

Szerencsejáték-függőnek tartja magát, összesen 92 elkövetést vallott be, ezek helyszíneit is megmutatta. Debrecenen kívül Budapesten, Cegléden, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Gyulán, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsett, Sátoraljaújhelyen, Siófokon, Sopronban, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Vácon, Veszprémben és Zalaegerszegen elkövetett – a gyanúsítottal összefüggésbe hozható – bűncselekményeket a rendőrség vizsgálja.

Debrecen után Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Cegléden, Egerben, Budapesten, Dunaújvárosban, Szekszárdon, Pécsett, Tatabányán, Győrben, Sopronban, Szombathelyen, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Gyulán és Veszprémben is helyszíni kihallgatásokat folytattak.

Mindenhol ugyanazzal a módszerrel dolgozott. Szándékosan a vasútállomáshoz, buszpályaudvarhoz közeli házakat szemelte ki, hogy minél kevesebb időt kelljen a településen töltenie. A többségében idős embereknek azt mondta, visszatérítést hozott. Amikor a jóhiszemű sértettek elővették pénzüket, hogy visszaadjanak a nagy címletből, elterelte figyelmüket, és már vitte is a bankjegyeket. Volt, ahonnan ékszereket is vásárolt, azokat Budapesten, egy piacon értékesítette. Főként a délelőtti órákban tevékenykedett, hogy este meg tudja tenni tétjeit a kaszinóban. Az ötlet, hogy valamelyik közműszolgáltató emberének adja ki magát, korábbi Szlovákiában letöltött börtönbüntetésekor ötlött fel benne, ahol a rabtársai azzal azzal viccelődtek, hogy tipikusan "olyan villanyóra-leolvasó feje van", ő pedig továbbgondolta a hallottakat. Elmondta, hogy egy olvasmányélmény, a Rulettkirály című könyv volt rá akkora hatással, hogy a húszas éveiben elkezdte érdekelni a kaszinók világa. Pszichológus segítségével próbált megszabadulni szenvedélyétől, ám nem volt elég kitartó. Ha nyert, az összeget jórészt visszaforgatta, és tovább játszott. Kisebb részét utazásokra költötte. Járt a Seychelle-szigeteken és Dubaiban is. Ha veszített, újabb bűncselekményeket követett el, hogy zsetont vásárolhasson.

A debreceni rendőrök összesen 92 rendbeli bűncselekmény, köztük lopás és csalás bűntettének, valamint kifosztás bűntettének, illetve bűntettek kísérletének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást a férfi ellen. Előzetes letartóztatását a bíróság március 9-én elrendelte, majd szeptember 6-ig meghosszabbította. Elmeállapotát igazságügyi pszichológus szakértő bevonásával vizsgálják.

Az ügy fejleményeiről június 14-én Oszlánszki Sándor rendőr alezredes, országos rendőrfőkapitányi biztos, Juraj Bukuš rendőr tábornok, szlovák rendőrattasé, Illés Zoltán rendőr százados, mb. bűnügyi osztályvezető és Domokos Miklós rendőr hadnagy, az ügy felderítője sajtótájékoztató keretén beül számolt be.

Fotó: Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!