Magyarország

2017.02.13. 11:20

Tiszai árhullám - Kimentették a jégbe zárt tiszacsegei kompon tartózkodó férfit

Tiszacsege - Honvédségi helikopterrel kimentették a jégbe zárt tiszacsegei kompon tartózkodó férfit hétfő délelőtt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Tiszacsege - Honvédségi helikopterrel kimentették a jégbe zárt tiszacsegei kompon tartózkodó férfit hétfő délelőtt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályának közleménye szerint a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Szolgálatának Mi-8-as helikoptere mentette ki a férfit.

A honvédségi helikopter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére szállt fel, és a helyszínre érkezést követően sikeresen felvette a kompon tartózkodó embert - közölték.

Légimentés az elsodródott kompról pic.twitter.com/W1RyQJw7ZE

— tiszacsege.info (@tiszacsegeinfo) ">2017. február 13.

A folyó partjáról sokan követték nyomon a filmbeillő jelenetet. A honvédségi helikopter a jégbezárt komp fölött lebegett, miközben egy katonát drótkötélen leeresztettek a vízi járműre. Először a korábban ott rekedt kompost csörlőzték fel a helikopterre, majd az őt segítő katona is elhagyta a levegőben a jégtorlaszok közé ékelődött kompot.

A mentőakció előtt Tiszacsege polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elsodorta a jégzajlás a kompot hétfő reggel, az éjjeliőr az elszabadult és a folyó közepén a jégtáblák közé szorult járművön rekedt.

Szilágyi Sándor tájékoztatása szerint az egyébként Tiszacsege és Ároktő között közlekedő komp a tiszacsegei parton vesztegelt, amikor a zajló jég a vastag drótköteleket szétpattintotta, és a járművet mintegy 500 méteren át sodorta a Tiszán.

Az önkormányzati tulajdonban lévő kompot egy vállalakozó üzemelteteti, s miután már hat hete jeges a Tisza, a kompot egy erőgéppel a partra vontatták és ott kikötötték - ismertette a részleteket hétfő délután a polgármester.

Hihetetlennek nevezte a történteket, ugyanis a teljes komptest a parton volt, a jégzajlás a folyó fenekén lévő, a jármű működésekor a kompot a két part között vezető 32 milliméter átmérőjű drótkötelet sodorta el, ami berántotta a járművet a jeges vízbe.

Mindez hatalmas robajjal, és olyan gyorsan történt, hogy a kompon tartózkodó, komoly vízi jártassággal rendelkező fiatalember nem tudta elhagyni a járművet és besodródott a jégtorlaszok közé.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

"Még soha nem láttam ilyet" - mondta az MTI tudósítójának Lévai Albert, aki 35 éven át volt kompos Tiszacsegén.

Megdöbbenve, szomorúan nézte a jégpáncélba szorult egykori munkahelyét a partról az idős tiszai kompos, s felidézte: volt már olyan, hogy a jeges ár besodorta a vízbe a kompot, de a pányvázó láncok mindig megtartották.

Most olyan erővel jött a jeges ár, hogy pillanatok alatt minden szétszakadt, s a komp hihetetlen gyorsasággal sodródott a folyó közepére, ahol beékelődött a hatalmas, majd gyorsan mozdulatlanná vált jégtáblák közé - magyarázta.

A révész szerint olyan vastagságú jégréteg torlódott össze a térségben, amivel szemben a jégtörő hajók is tehetetlenek, bár azt nem érti - mint többször hangsúlyozta -, hogy néhány nappal korábban miért nem haladt végig egy-egy jégtörő Tokaj és Tiszafüred között, mert szerinte azzal megelőzhető lett volna a mostani állapot.

Szilágyi Sándor polgármester példaértékűnek nevezte a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem együttműködését, aminek eredményeként kimentették a kompon rekedt fiatalembert. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a hatalmas jégpáncél nem roppantja össze a járművet, s ha enyhül az idő kiszabadul a komp a jég fogságából.

- MTI -


Korábbi cikkünk:

Elsodorta a jégzajlás a tiszacsegei kompot hétfő reggel, az éjjeliőr az elszabadult és a folyó közepén a jégtáblák közé szorult járművön rekedt - közölte a település polgármestere az MTI-vel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!