Magyarország

2016.11.21. 15:46

NMHH: a "Való Világ-barométer" a nyolcadik sorozatot is méri

Budapest - "Való Világ-barométerrel" lép fel az aggályos tartalmak tudatosítása érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság <a href="http://adattar.nmhh.hu/vv/vv8">ezen a címen</a> - áll az NMHH által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Budapest - "Való Világ-barométerrel" lép fel az aggályos tartalmak tudatosítása érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ezen a címen - áll az NMHH által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Az NMHH a televíziózás idén húszéves nemzetközi napján felhívja a figyelmet arra, hogy a médiatartalmakhoz való szabad hozzáférésen túl a tévénézők kezében ott a távirányító, azaz a döntés, a szabad műsorválasztás joga, és ezzel együtt a káros tartalmak elkerülésének lehetősége.

Az ENSZ kezdeményezésére a tévétársaságok ezen a napon olyan magasabb témákról ejtenek szót műsorrendjükben, mint a béke, az együttműködés, a fejlődés - áll a közleményben.

A hatóság a kifogásolható jelenetek sorozatos vetítését elsősorban a kiskorúak káros tartalmakkal szembeni sebezhetősége miatt még a jogszabályok betartása mellett is aggályosnak tartja. A Való Világ 8 - és általában a valóságshow-k - esetében ez azért különösen fontos, mert a műsor nézettségi mutatói a 13-17 éves korosztályban a legmagasabbak - írják.

A tájékoztatás szerint a kizárólag az esti kiadásokra fókuszáló "VV-barométer" az előző sorozatok tapasztalatait felhasználva hat kategória - a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések gyakorisága, valamint negatív magatartásmintaként a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás - mentén vizsgálja a valóságshow nyolcadik sorozatát, amely augusztus 27. óta, várhatóan jövő év februárjáig látható az RTL 2-n.

Az NMHH célja a barométerrel az, hogy a kiskorúak védelmében a hatósági vizsgálatokon túlmutatva bemutassa a morálisan aggályos tartalmak sűrű megjelenését, és látványosan szemléltesse azok gyakoriságának nézettségi trendekkel összekötött elmozdulásait. A programban előforduló káros motívumok elemzése kvantitatív módszeren alapul, így lehetőséget ad az időbeli változások kimutatására, valamint a folyamatos összehasonlításra is - jegyezték meg.

Összegzésük szerint november közepéig, a Való Világ 8 sorozatának félidejében a káromkodásrekordot egy óra alatt 113 trágár kifejezés elhangzásával a szeptember 20-i adás tartja, de az NMHH honlapjáról elérhető barométer több korábbi valóságshow-val kapcsolatos kimutatást is tartalmaz.

A korábbi évadokhoz hasonlóan ebben a műsorsorozatban is sok szexualitás, obszcén kiszólás, dohányzás, alkoholfogyasztás jelenik meg, amelyek statisztikáját hétről hétre nyilvánosságra hozza honlapján annak érdekében, hogy a hatósági eljárásokon túlmutatva is felhívja a figyelmet az ártalmas tartalmak negatív hatásaira és a józan médiafogyasztásra.

Megemlítik: a cigarettafogyasztás megjelenítésében 23 a rekord (október 11.), a direkt alkoholfogyasztásban a második nap (augusztus 28.), amikor 42 jelenetben tűnt fel ivászat a képernyőn. "Nem mondhatni, hogy a villalakók és a szerkesztők túlzottan szemérmesek volnának, hiszen már a második napi adásban 22 alkalommal jelent meg meztelenség. Az erotikus, szexuális tartalmú jelenetek rekordja 29 megjelenés (szeptember 18.)" - olvasható a kutatás összegzőjében.

A vizsgálati metodikáról szólva jelezték: a használt elemzési egység a káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet. A jeleneteket annyiszor regisztrálják, ahány alkalommal azokat a műsorszerkesztő az összefoglalóban megjeleníti. A heti bontásban közzétett adatokat a napi jelenetszámok - azaz előfordulások - átlagolásával számítják ki.

A problémás tartalmak közül egyedül a trágársággal kapcsolatban alkalmaznak eltérő módszertant, mivel a durva, trágár kifejezések gyakorisága könnyen számszerűsíthető. Ebben az esetben nem a jelenetek, hanem a szavak előfordulása képezi az elemzési egységet. A trágár kifejezések besorolását az érvényben lévő korhatár-kategóriák törvényi kritériumrendszere, illetve a médiatanács ajánlásában foglaltak alapján végzik a munkatársak - olvasható az NMHH tájékoztatásában.

Jelezték: szoros összefüggésük miatt a szexualitás és a meztelenség megjelenését egy kategóriába vonja össze a vizsgálat, a szexualitás szóbeli és képi megjelenését egyaránt ide számítva.

A korhatárkarika nem díszítőeleme a képernyőnek, hanem a nézőnek szánt fontos információ - hívja fel közleményében a figyelmet a hatóság, amely arra is kitér: mivel a Való Világ-műsorszám szolgáltatója luxemburgi joghatóság alá tartozik, a médiatanács csak szigorú feltételek megléte esetén járhat el külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben. Egyben emlékeztetnek: amióta a műsor az RTL 2-re került, a médiatanács már négy alkalommal fordult az európai hatóságokhoz részben a műsor tartalmát rendszeresen kifogásoló állampolgári bejelentések miatt is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!