Magyarország

2016.10.28. 18:51

Járókelők egy pornófilmjelenetben - a NAIH feljelentést tett

Budapest - Személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt pénteken feljelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy közterületen parkoló kisteherautóban pornófilmet készítő ismeretlen ellen, mert az autó ablakán keresztül a járókelők megjelentek a felvétel hátterében.

Budapest - Személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt pénteken feljelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy közterületen parkoló kisteherautóban pornófilmet készítő ismeretlen ellen, mert az autó ablakán keresztül a járókelők megjelentek a felvétel hátterében.

Sajtóhír, valamint a hatósághoz érkező telefonos bejelentések szerint csütörtökön a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky úton pornográf filmet forgattak egy parkoló kisteherautó rakterében. Az ablakon kívülről nem lehetett belátni, belülről kifelé azonban az üveg átlátszó volt, így az utca képe a filmforgatás háttere volt - áll a hatóság pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint egy ember azonosítható képmása személyes adatnak minősül, felvétel készítése róla pedig adatkezelésnek. Így a film készítője adatkezelőnek minősül. A rendelkezésre álló információk alapján megállapítható, hogy az adatkezelő közterületet is érintő felvételeket készített, amelyen természetes személyek képmása is látható - közölték.

A filmkészítő az autó oldalán elhelyezett egy figyelmeztetést, amelyben a polgári törvénykönyv két kivételszabályára utalva azt írta: tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén nincs szükség a szereplők hozzájárulására.

Fotó: Facebook / 444.hu

Ez a két szabály azonban a hatóság álláspontja szerint nem fogadható el a filmfelvétel készítésének jogalapjaként, és az adatkezelés sérti az érintettek információs önrendelkezési jogát. A tömegfelvétel ugyanis akkor lehet megfelelő jogalapja a felvétel készítésének, ha az azon szereplő emberek számolhatnak annak lehetőségével, hogy róluk felvétel készül. Mivel a kamerákat nem lehetett látni, az autó oldalán elhelyezett ismertetés nem elegendő ahhoz, hogy az érintettek számoljanak filmkészítés lehetőségével - húzták alá.

Emellett a filmkészítő a jóhiszeműség követelményének sem felelt meg az adatkezeléskor, mert neki is "tisztában kellett volna lennie azzal, hogy az érintettek túlnyomó többsége nem kíván egy ilyen felvételen szerepelni, és tiltakozna az ellen, hogy képmása ilyen kontextusban szerepeljen egy filmben" - írták.

A NAIH emiatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett haszonszerzési célból és jelentős érdeksérelem okozásával elkövetett személyes adattal való visszaélés vétségének gyanúja miatt.

- MTI -


Budapest - Különös pornóteherautó bukkant fel Budapesten, aminek egy nagy fekete üvegdobozszerűség van a platóján és kívülről egyáltalán nem lehet belátni - írta meg a 444.hu. Belülről viszont remekül kilátni. És nem is akármilyen filmet forgatnak a belsejében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!