Magyarország

2016.03.31. 10:35

A megoldás kulcsa a DNS

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hatékonyabb és gyorsabb lett a DNS-profilok meghatározása, mióta a fejlesztéseknek köszönhetően három automatizált munkaállomás segíti a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) igazságügyi genetikus szakértőit.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hatékonyabb és gyorsabb lett a DNS-profilok meghatározása, mióta a fejlesztéseknek köszönhetően három automatizált munkaállomás segíti a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) igazságügyi genetikus szakértőit.

A megszokott precizitás megtartása mellett jelentősen felgyorsították a vizsgálatok elvégzését a BSZKI számára 2013–2014-ben beszerzett új készülékek.

– A genetikai szakértői osztály az ügyek döntő többségében teljesíteni tudja a szakértői vélemények kiadására elvárt határidőket – hangsúlyozza Woller János igazságügyi genetikus szakértő, az osztály vezetője. – A sürgős és a kiemelt besorolású ügyek kezelésében nincs fennakadás.


Woller János osztályvezető: Felgyorsult a DNS-azonosítás | Fotó: Sebestyén Jenő / Zsaru Magazin


A korábbi kapacitásproblémák miatt az évek alatt felhalmozódott ügyhátralék mára a töredékére csökkent, a tervek szerint az év végéig megszűnik.

– A sikeres DNS-profil-kimutatás előfeltétele, hogy a DNS-molekulákat a labor tiszta formában kinyerje a bűnjelmintákból, ez olykor hosszadalmas feladat – folytatja az osztályvezető. – Egyszemélyi mintáknál viszonylag egyszerű, és az új készülékekkel tömeges mennyiségben kivitelezhető, a több személytől származó, kevert minták esetében – ilyen például a körömnyíradék – azonban akár négy–hat órán keresztül is eltarthat. Ez a pluszmunka legtöbbször megtérül, ami az azonosított elkövetők számában is megnyilvánul. A DNS-profil-nyilvántartás 2014-ben 218, 2015-ben 238 ügyben talált lehetséges kapcsolatot helyszíni nyom és nyilvántartott személy között, tehát szinte minden munkanapon DNS-be kódolt megoldási kulcsot nyújtottunk egy-egy ügyhöz.

A technika folyamatos fejlődése az egyenes ági rokonsági kapcsolatok felfedését is lehetővé teszi. Ez történt 2013-ban is, amikor a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói egy rablás elkövetőit keresték. A tettesek egy görcsönydobokai házba hatoltak be, ahol 91 éves édesanyjával élt egy 70 éves nő. A három támadó gyorskötözővel megkötözte őket, majd elvitte az értékeiket. A nyomozók a korábban a házban lakó munkásokra gyanakodtak, a tőlük levett DNS-mintát elküldték a BSZKI-ba a helyszínen talált DNS-nyommal együtt. A szakértők megállapították: a biológiai nyomot nagy valószínűséggel az egyik munkás egyenes ági rokona hagyta hátra. A kulcsfontosságú információ segítségével a baranyai zsaruk kiderítették, az egyik korábban ott lakó férfi testvérének, a teklafalui L. Zoltánnak (37) a nyomát találták a házban.


Fotó: Sebestyén Jenő / Zsaru Magazin


Vannak elkövetők, akik azért buknak le, mert szinte mindenféle bűncselekményben aktívak. A 2014. december 22-én Gyarmaton elkövetett emberölés gyanúsítottja, a szanyi S. Valentin (18) után DNS-nyom maradt a tetthelyen. A BSZKI szakértői megállapították: a DNS egyezik további három Tolna megyei rablás helyszínéről beküldött DNS-mintával, amelyek esetében a gyanúsított S. Valentin volt.

– Az intézetünk által kezelt nyilvántartásba évente több mint húszezer új személyi DNS-profil kerül, ennek eredményeként jelenleg több mint 160 ezer személyi DNS-profil kezelését végezzük – mondja Kormos Zoltán igazságügyi genetikus szakértő, a DNS-nyilvántartó csoport vezetője. – A nyomozó hatóságok által beküldött bűnjelek alapján évi több mint hatezerötszáz helyszíni minta vizsgálati eredményét vesszük nyilvántartásba. A DNS-profilok folyamatos összehasonlítása révén számos esetben a nyilvántartás adja meg a szükséges információt egy-egy bűnügy megoldásához. Mivel a bűnözés nem ismer sem megye-, sem országhatárt, kulcsfontosságú, hogy keresni tudjunk más országok genetikai nyilvántartásaiban is. Ez további ügyek felderítését teszi lehetővé. Magyarország több európai országgal együttműködik ezen a téren. Ennek eredményeként 2014-ben 65, 2015-ben 108 hazánkban indult eljárásban tudtuk külföldi nyilvántartási rendszerekből szerzett információval segíteni a nyomozókat. A rendszer által kimutatott személyi egyezés közvetlenül az elkövető személyére utalhat. Tipikus eset, hogy a hazai DNS-profil-nyilvántartásban nem találunk egyezést, egy másik EU-tagállam nyilvántartásában viszont igen. A találatot a BSZKI szakértője ebben az esetben is elemzi, hitelesíti, szükség esetén kiegészítő-megerősítő DNS-profil-vizsgálatot is végez.


Fotó: Sebestyén Jenő / Zsaru Magazin


A vizsgált DNS-minták megmaradó részét akár évekig megfelelő körülmények között tárolják a BSZKI-ban. Ez a találatok kapcsán esetleg indokolt kiegészítő-megerősítő vizsgálatokhoz szükséges, másrészt a folyamatos technikai fejlesztésekkel a jövőben lehetővé válhat az eddig eredmény nélkül vizsgált minták kezelése is, hozzájárulva a megoldatlan ügyek tetteseinek felderítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!