Magyarország

2015.12.13. 20:39

A világ legszebb zsinagógái között

Budapest - A szegedi és a budapesti Dohány utcai is rajta van a listán.

Budapest - A szegedi és a budapesti Dohány utcai is rajta van a listán.

Bár a zsinagógák száma folyamatosan nő, a jspace.com tízes összeállításában mégis főként 19. század végi és 20. század eleji épületek szerepelnek. Két magyar imaház, a szegedi, és a budapesti Dohány utcai, is rajta van a listán – olvasható a turizmus­online.hu oldalon.

Évszázadokra visszamenő hagyománya van annak, hogy a zsidó közösségek csodálatos épületeket emelnek az istentiszteleteikhez a világ minden pontján. Rengeteg közülük sok vihart túlélt, és a hívők számára fontos viszonyítási pontot jelentettek a nehéz időkben is.

A válogatásban főként a 19. század második felében és a 20. század elején létrehozott épületek szerepelnek, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy a zsidóság körében a XIX. század első felében nagy társadalmi mozgás kezdődött, melynek során megnövekedett a településeken belüli létszámuk és a társadalmi szerepük is megváltozott. A zsidóság létszámának növekedése szükségszerűen magával hozta az imahelyek számának növelését is, így számos zsinagóga épült az elkövetkező időszakban.

Példát állított

A Dohány utcai zsinagóga közvetlen előképe a bécsi Tempelgasse-i zsinagóga volt, mindkettő Ludwig Förster tervei alapján készült el. A Tempelgasse és a Dohány utcai zsinagóga a következő évtizedek európai és különösen a magyarországi zsinagóga építés stílusának első, monumentális példái lettek, és erős hatásuk volt sok, későbbi zsinagóga tervre. Köztudomású például, hogy New Yorkban a Central Synagogue (East 50th Street) a „Dohány” közvetlen hatását mutatja.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!