Magyarország

2013.05.29. 12:19

A terrorizmus elleni harc fontosságát hangsúlyozta Martonyi

Budapest, 2013. május 29., szerda (MTI) - A terrorizmus az egyik legkomolyabb biztonságpolitikai kihívás, az ellene való harc és a radikalizmus megelőzése fontos feladata az országoknak - mondta Martonyi János külügyminiszter a terrorizmus megelőzéséről tartott nemzetközi konferencián szerdán, Budapesten.

Budapest, 2013. május 29., szerda (MTI) - A terrorizmus az egyik legkomolyabb biztonságpolitikai kihívás, az ellene való harc és a radikalizmus megelőzése fontos feladata az országoknak - mondta Martonyi János külügyminiszter a terrorizmus megelőzéséről tartott nemzetközi konferencián szerdán, Budapesten.A tárcavezető a tanácskozás megnyitóján hangsúlyozta: a radikalizmus, a szélsőségesség és a terrorizmus összekapcsolódik, ezért kell megelőzni a radikalizmus terjedését a társadalomban. Egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az egyedül cselekvő terroristák és az új terroristacsoportok - tette hozzá.

Véleménye szerint az internet könnyen lehetőséget adhat a terroristák toborzására, és ez ráirányította a figyelmet a megelőzés jelentőségére is a terrorizmus elleni harcban.

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy a hidegháború befejeződése óta a biztonsági fenyegetések jellege jelentősen megváltozott. Amíg korábban a háború és a béke két nagyhatalom egyensúlyától és a szövetségeseiktől függött, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megmutatatták, hogy néhány jól szervezett fanatikus mit képes elkövetni.

Előfordulhat, hogy a nyugati országokban második, harmadik generációs bevándorlók visszatérnek apjuk, nagyapjuk identitásához, mert úgy érzik, nem fogadják be őket abban az országban, ahol élnek - magyarázta.

A külügyminiszter szerint az ENSZ-nek nagy szerepe van a terrorizmus ellen tett erőfeszítések összehangolásában. A küzdelembe be kell vonni a nemzetközi intézményeket és a civileket is - mondta.

A Külügyminisztérium, az ENSZ Kábítószer és Bűnözés Elleni Szervezete, valamint a Demokratikus Átalakulásért Intézet által a minisztériumban megszervezett eseményen Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára beszédében hangsúlyozta: a szervezet tagállamainak meggyőződése, hogy ma a terrorizmus jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a békére. A terrorizmus éppen azokat az értékeket ássa alá, amelyeket az EBESZ tagállami magukénak vallanak - mutatott rá.

Felidézte, hogy a szervezet 2012-ben kerettervet fogadott el a terrorizmus elleni harcról, és ebben hangsúlyosan szerepel a megelőzés is. További lényeges témaként említette a nők szerepét a terrorizmus elleni harcban, a nők terroristává válásának megelőzését, valamint a fiatalok bevonását a terrorizmus elleni küzdelembe.

Videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára. Mint mondta, a társadalmaknak nem szabad zártabbá válniuk a terrorizmus elleni harc miatt, miközben az országoknak meg kell védeniük az állampolgáraikat, emellett az emberi jogokat is tiszteletben kell tartani. Mindezek miatt is nagy kihívást jelent a terrorizmus elleni küzdelem - mutatott rá.

Arról is beszélt, csoportok helyett egyre inkább egyének hajtják végre a terrortámadásokat, és ők gyakran használják az internetet, ahol kilétük felfedése nélkül részletes útmutatót találhatnak például arról, miként kell robbanószerkezetet készíteni.

A csütörtökön véget érő kétnapos nemzetközi konferencián 50 ország mintegy 180 terrorizmussal foglalkozó kormányzati szakértője és kutatója, civil szervezetek képviselői, valamint diplomaták vesznek részt. Véleményt cserélnek a terrorizmushoz vezető radikalizáció és a szélsőségesség kialakulásáról, kezelésének módjairól.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!