Magyarország

2012.10.01. 13:24

OGY - A Ház előtt Balatonvilágos megyeváltása

Budapest/Balatonvilágos, 2012. október 1., (MTI) - Beterjesztette az Országgyűlésnek a közigazgatási miniszter a Balatonvilágos megyeváltásával kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot; ha a parlament elfogadja az előterjesztést, a település 2013. január elsejével válthat megyét.

Budapest/Balatonvilágos, 2012. október 1., (MTI) - Beterjesztette az Országgyűlésnek a közigazgatási miniszter a Balatonvilágos megyeváltásával kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot; ha a parlament elfogadja az előterjesztést, a település 2013. január elsejével válthat megyét.A vasárnap beterjesztett indítvány szerint az Országgyűlés Balatonvilágost Veszprémtől Somogy megyéhez csatolja.

Arról is rendelkeznek, hogy a határozat az országgyűlési képviselők választását érintően a következő országgyűlési választás kitűzésének napján, az önkormányzati választást érintően a következő önkormányzati választás kitűzésének napján lép hatályba.

Az előterjesztés indoklása szerint a Balatonvilágoson - idén januárban tartott - helyi népszavazás érvénytelen volt, a képviselő-testület azonban úgy döntött, folytatja a megyeváltási folyamatot. A kezdeményezést a Veszprém megyei önkormányzat tiszteletben tartotta, Somogy megye befogadta, Siófok képviselő-testülete egyetértett vele, az érintett közigazgatási és igazságügyi szervek nem emeltek kifogást ellene, sőt több szervezet támogatta, elsősorban Balatonvilágos és Siófok földrajzi közelsége, a jobb közlekedési körülmények miatt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztésében megjegyzi, hogy a Balatonvilágos és Siófok között fennálló erős, hivatásforgalmi (munkába járás) és kereskedelmi kapcsolat a kezdeményezés elbírálása során nem meghatározó, mert ezek függetlenek a megyei hovatartozástól; elismeri ugyanakkor, hogy az érintetett megyék, a közigazgatási, a rendészeti, az állami szervezetek támogatása, valamint a földrajzi közelség és jobb közlekedési feltételek a megyeváltás mellett szólnak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!