Magyarország

2012.07.23. 13:01

Wildhorse: nem kénsavat használnának a mecseki urán kinyeréséhez

Pécs, 2012. július 23., hétfő (MTI) - A félelmek alaptalanok, nem alkalmaznának kénsavas technológiát a tervezett pécsi uránbányában - közölte a Wildhorse Energy Hungary Kft. hétfőn az MTI-vel.

Pécs, 2012. július 23., hétfő (MTI) - A félelmek alaptalanok, nem alkalmaznának kénsavas technológiát a tervezett pécsi uránbányában - közölte a Wildhorse Energy Hungary Kft. hétfőn az MTI-vel.A Mecsek térségében uránkutatási jogokkal rendelkező ausztrál érdekeltségű társaság közleményében azt írta, hogy a geológiai információk birtokában már most biztosan tudható: a mecseki uránérctelepek a mélységük és az érc szerkezete miatt sem alkalmasak a kénsavas kioldással történő bányászatra. "Teljesen biztos, hogy a bányában valamilyen más eljárást kellene alkalmazni" - tették hozzá.

A cég tapasztalatai szerint a mecseki uránbányászattal kapcsolatban megfogalmazódó ellenérvek többsége a hiányos vagy pontatlan információkból fakad. "A konkrét tények tükrében a civil mozgalmak által hangoztatott félelmek jórészt alaptalanok, ilyen például a kénsav kérdése is" - jegyezték meg.

A Wildhorse jelezte, az ehhez hasonló félreértések eloszlatására tájékoztató kampányt indít. A cél, hogy minden érintett és érdeklődő megismerkedhessen a cég terveivel, a lehetséges technológiákkal és az egyéb információkkal. A kampány keretében részletes tájékoztató anyagokkal látják el a helybelieket, akik nyilvános fórumokon is választ kaphatnak kérdéseikre. A társaság a következő hónapokban három lakossági fórumot is tart, amelyekre meghívja az érintett civileket és a sajtó képviselőit is.

A vállalat emlékeztetett arra, hogy a mecseki uránbányászat újraindításának ügye jelenleg előkészítő szakaszban van. Ez év végére várható, hogy a szakemberek az addig lezáruló kutatási eredmények és hatástanulmányok birtokában konkrét tervekkel állnak elő. "Korai bármitől tartani, bármiért lelkesedni, esetleg bármi ellen tiltakozni" - írták. Hozzáfűzték: a Wildhorse egyelőre nem kíván reagálni a mecseki uránérc projekt ellenében július közepén zászlót bontott civil akciók "hangulatkeltésére".

A Mecsekben az 1950-es évek végétől 1997-ig folyt uránbányászat, a termelés gazdaságossági megfontolásokból állt le. A lelőhely készleteinek további hasznosítása az elmúlt évtized közepén vetődött fel.

A kormány idén június végén döntött arról, hogy a következő fél évben állami és piaci szereplők bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránérc-bányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit.

Benkovics István, a Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a közelmúltban, egy pécsi önkormányzati bizottsági ülésen azt mondta, hogy a beruházást támogató döntések esetén is legalább hat évre lenne szükség egy új mecseki uránbánya megnyitásához.

A Mecsekben és Pécs környékén a föld alatt 1000-1500 méteres mélységben 30 ezer tonna kutatásokkal igazolt fémurán van, az ezt meghaladó, még nem kutatott készletet ugyanekkorára becsülik. A két évtizeden át tartó kitermelés korszerű, környezetkímélő technológiákkal folyna, és közvetlenül félezer, közvetve pedig még ennél is több embernek adhatna munkát.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!