Magyarország

2012.07.06. 12:25

Uniós oltalom alatt a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény

Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) - Az Európai Bizottság július 3-án bejegyezte a "Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) - Az Európai Bizottság július 3-án bejegyezte a "Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

 

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Bizottság jelenleg több mint 1.000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül - a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt - öt fűszerpaprika szerepel.

A nyilvántartás egyik előnye, hogy védelmet biztosít az elnevezés használatával való visszaélések ellen, mivel a termék előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott területen, az ott szereplő kritériumok alapján történhet. A másik előny az uniós szimbólum használatában rejlik, amely beazonosíthatóvá és az európai köztudatban is a legmagasabb minőségű termékek közé emeli ezt a magyar terméket. Ez utóbbi, azaz a szimbólum jelenléte ugyanis valamennyi európai fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a termék sajátos jellege annak földrajzi származásából fakad, ezáltal az nagyobb bizalmat élvez.

A bejegyzés napjától kezdődően valamennyi Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén - összhangban a termékre vonatkozó leírással - meg kell jelennie az "oltalom alatt álló eredetmegjelölés" megjelölésnek és a vonatkozó uniós szimbólumnak.

A bejegyzés eredményeként az uniós nyilvántartás immár tizenegy magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett a Szegedi (téli)szalámi, a Budapesti téliszalámi, a Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász és Gyulai kolbász/Gyulai pároskolbász, valamint a Hajdúsági torma, a Makói (vörös)hagyma, a Gönci kajszibarack, a Szegedi paprika, a Magyar szürkemarha hús és az Alföldi kamillavirágzat szerepel a nyilvántartásban.

Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a hagyományos kalocsai tájkörzetben a fűszerpaprika feldolgozás és a forgalmazás legrégebbi képviselője. A jogelődök története az 1930-as évekre vezethető vissza. A táraság saját adatai szerint a fűszerpaprika piac koncentrálódott, a társaság Magyarországon piacvezető, a hazai termés mintegy 40 százalékos részesedésével.

A részvénytársaság a világ fűszerpaprika termelésének 2-3 százalékát, a világ exportjának 4-5 százalékát adja. A termelés mintegy 70-80 százalékát a fűszerpaprika termeltetése, feldolgozása és forgalmazása adja. Éves szinten 2.000–1.500 tonna fűszerpaprika őrleményt, 1.200 tonna konzervet, 350-400 tonna szárítmányt, illetve ételízesítőt, fűszerkeveréket dolgoz fel és forgalmaz. Emellett fűszerpaprika vetőmagot állít elő, melyből a nyersanyag termelő partnerei részére a minőségi vetőmagot biztosítja.

Konzervgyártási tevékenysége alapvetően savanyúság konzervek (csemege uborka, vegyes savanyúságok, alma-, és cseresznyepaprika) előállítása, kisebb volumenben gyümölcskonzervek (meggy, szilva) gyártása. Saját előállítású fűszerek (szemes, leveles, por alakú), szárítmányok, csíracsökkentését végzi, továbbá hazai és külföldi vállalkozások részére nyújt ilyen szolgáltatást.

 

 

gcv egr kho

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!