Magyarország

2012.07.25. 12:03

Ponthatárok - Kis Norbert: továbbra is vonzó és nyitott a felsőoktatás

Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) - A felsőoktatási helyettes államtitkár szerint a kedd este nyilvánosságra hozott ponthatárok azt mutatják, hogy a magyar felsőoktatás továbbra is nyitott, vonzó és általánosan hozzáférhető a fiatalok számára.

Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) - A felsőoktatási helyettes államtitkár szerint a kedd este nyilvánosságra hozott ponthatárok azt mutatják, hogy a magyar felsőoktatás továbbra is nyitott, vonzó és általánosan hozzáférhető a fiatalok számára.Kis Norbert szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az idén átlagosan 15 ponttal jobb teljesítményre volt szükség ahhoz, hogy valaki egyetemista, főiskolás lehessen. Az, aki nem járt sikerrel, az augusztusi pótfelvételin próbálkozhat; a felvettek száma a pótfelvételi eljárásban még jelentősen bővülhet - tette hozzá.

A felsőoktatási helyettes államtitkár rámutatott arra: a műszaki, a természettudományos és az informatikai területekre minden eddiginél több, összesen 23 ezer hallgatót vettek fel. Mintegy 13 ezren műszaki, 5300-an informatikai, 4800-an természettudományos területeken folytathatják majd tanulmányaikat.

Kiemelte: az is látszik, hogy azokon a szakterületeken, ahol a kormány jelentősen csökkentette a támogatást, nem lesz gond a szakember-utánpótlásban. Jogászképzésben 2600-an tanulhatnak, gazdasági területeken mintegy 13 ezren vehetnek részt.

Kérdésre válaszolva Kis Norbert elmondta: nem tartanak attól, hogy a képzés színvonala csökken amiatt, hogy egyes műszaki képzésekre alacsonyabb pontszámmal is be lehetett kerülni.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy elkészült a hallgatói ösztöndíjszerződés mintája, és azt csütörtökön nyilvánosságra hozzák. Jelezte: ennek bevezetése része annak az oktatáspolitikának, amely az adófizetők pénzével úgy kíván gazdálkodni mint befektetéssel.

Mint mondta, bíznak abban, hogy 51 ezer diák szabad akaratából aláírja majd szeptemberben ezt a szerződést, és elkötelezi magát amellett, hogy élete egy bizonyos szakaszában Magyarország számára dolgozik.

A kiosztott írásos összegzés szerint a besorolási döntésben az Oktatási Hivatal tájékoztatja a jelentkezőt arról, hogy ösztöndíjas képzésre nyert felvételt, vagy önköltséges képzésre, de részösztöndíj felajánlásával sorolták be. A szerződés általános szövege kikerül www.felvi.hu-ra.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke elmondta: az egyetem és a főiskola a beiratkozási eljárás keretében íratja alá a szerződést. Ennek aláírása a beiratkozás feltétele az ösztöndíjas képzéseknél. Ha valaki nem írja alá, akkor önköltséges helyre tud csak beiratkozni, és ilyen formában tanulhat majd.

A hivatal elnöke a felvételi adatait elemezve közölte: a csaknem 110 ezer jelentkező mintegy háromnegyede bekerült a felsőoktatásba. A mintegy 51 ezer teljes állami ösztöndíj mellett kétezer hallgatónak tudnak részösztöndíjas képzési formát felajánlani. Önköltséges formában mintegy 29 ezren tanulhatnak. Utóbbi szám többé-kevésbé megfelel a tavalyi adatoknak. Az önköltség összege átlagosan 5-8 százalékkal magasabb, mint az előző évben.

Alapképzésben 72.032-en, osztatlan formában 8.500-an, mesterképzésben 21.717-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

Princzinger Péter megjegyezte: 2009 óta csökken azoknak a száma, akik az eljárás évében szerzik meg az érettségi bizonyítványt. A jelentkezői szám csökkenésének egyik oka a demográfiai folyamatokban keresendő, a felvettek száma ugyanakkor közel sem csökkent olyan arányban, mint a jelentkezőké - állapította meg.

Elmondta: némileg csökkent a ponthatárokon belül azon képzések száma, ahol 300-400 pont közötti eredményt kellett elérni, és valamivel nőtt azoké, ahol 400 pont feletti teljesítményre volt szükség.

A jelentkezők zöme 300 és 400 pont közötti teljesítménnyel került be a felsőoktatásba, és a kérelmezők mintegy 50 százaléka bejutott az általa első helyen megjelölt képzésre. Az átlagpontszám 369 volt, a tavalyi 354-el szemben.

A benyújtott jelentkezések és a felvettek száma alapján a legnépszerűbb intézmény a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem. A képzéseket tekintve az első ötben a gépészmérnöki, a mérnökinformatikus, az általános orvos, az ápolás és betegellátás, a nemzetközi gazdálkodás szerepel.

A műszaki, informatikai, természettudományi, orvos és egészségtudományi, közigazgatási, katonai és rendészeti, sporttudományi szakokon a tavalyi 57 százalékkal szemben 74 százaléka tanul majd a hallgatóknak.

A mesterképzésben a felvettek 89 százaléka államilag támogatott formában tanulhat, és 11 százalékuk lesz önköltséges. A képzési területeket tekintve első helyre a bölcsészettudományi került, majd a gazdaságtudományi és a pedagógusképzési terület következik.

Az OH elnöke kitért arra is, hogy néhány száz külhoni hallgató besorolása még hátra van, és számítanak jogorvoslati kérelmekre is. Végleges adatok a pótfelvételi után, augusztusban várhatók.

Pótfelvételi keretében csak önköltséges helyeket hirdetnek meg a felsőoktatási intézmények. A jelentkezési határidő augusztus 10-e, a ponthatárokat augusztus 29-én határozzák meg. Csak azok indulhatnak, akik sehová nem nyertek besorolást, vagy a rendes eljárásban nem jelentkeztek egyetlen intézménybe sem.

Jelentkezni e-felvételivel és hagyományos úton egyaránt lehet, a jelentkezési lap az érintett felsőoktatási intézmények mellett az Educatio Nonprofit Kft. és az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán is elérhető.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!