Magyarország

2012.07.16. 12:07

OS - Szükséges a halálbüntetés

Budapest, 2012. július 16., hétfő (OS) - A büntetőjog elsőrangú feladata az emberek, a társadalom védelmének biztosítása.

Budapest, 2012. július 16., hétfő (OS) - A büntetőjog elsőrangú feladata az emberek, a társadalom védelmének biztosítása.

Az új Btk. elfogadása során nagy vita volt arról, hogy a különösen súlyos emberi élet ellen irányuló bűncselekmények esetében visszahozzuk-e a magyar büntető törvénykezésbe a halálbüntetést. Az elmúlt évek, de különösen az elmúlt napok eseményei azt igazolják, hogy a társadalom védelme megköveteli a halálbüntetés helyre állítását. Elfogadhatatlanok azok az ellenérvek, amelyek azt kívánják bizonygatni, hogy az állam nem jogosult az emberi élet elvételére. Az új Btk. – nagyon helyesen – erőteljesen biztosítja az önvédelem jogát. A jogos védelmi helyzet olyan megerősítése, amely lehetővé teszi a támadó életének a kioltását, felveti annak a kérdését, hogy ha az egyén jogosult saját védelmére – a törvényben szabályozott módon – akkor hogyan lehetséges, hogy az állam nem rendelkezik azzal a szükséges eszközzel, ami lehetővé teszi, hogy emberségükből kivetkezett bűnözőkkel szemben alkalmazza a halálbüntetést. A Kisgazda Parlamenti Képviselők az őszi ülésszakban ismételten a törvényhozás elé kívánják hozni a büntetőtörvénykönyv olyan megváltoztatását, ami lehetővé teszi a halálbüntetés visszahozását.

Kiadó: Kisgazda Polgári Szövetségpárt (Kisgazdák)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!