Magyarország

2012.07.17. 12:35

Németh Zsolt: az EU-ban is szükséges a közép-európai összefogás

Gyöngyös, 2012. július 17., kedd (MTI) - Szükségesnek nevezte a közép-európai országok összefogását az átalakuló Európai Unióban (EU) a periféria-szerep elkerülése érdekében a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Gyöngyösön.

Gyöngyös, 2012. július 17., kedd (MTI) - Szükségesnek nevezte a közép-európai országok összefogását az átalakuló Európai Unióban (EU) a periféria-szerep elkerülése érdekében a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Gyöngyösön.Németh Zsolt a Rákóczi Szövetség által rendezett Kárpát-medencei történelemtanárok táborában azt mondta, a szoros térségi integrációval kerülhető el, hogy az EU oly módon szakadjon szét, ami lehetetlenné tenné a "mageurópából" kimaradó országok felzárkózását.

A visegrádi együttműködés az egyik eszköze annak, hogy érvényesítsük érdekeinket az Európai Unió új politikai felépítésének megformálása során - tette hozzá a politikus.

Németh Zsolt úgy vélekedett: a közép-európai együttműködés prioritása azon ritka kérdések egyike, amelynek tekintetében pártpolitikai konszenzus tapasztalható Magyarországon.

Ebben a folyamatban úttörőnek tekinthető Antall József egykori miniszterelnök, hiszen programjának része volt a közép-európai népek közös euroatlanti integrációja, ami végül a visegrádi együttműködés megszületéséhez vezetett - tette hozzá.

Felismerte, hogy a térség, együttesen hangsúlyosabban tud fellépni az európai közösségben, mindennek nyomán a visegrádi országok ma is egyeztetnek a fontos uniós döntéseket megelőzően - mondta az államtitkár.

Ugyanakkor, a jelenlegi magyar kormány álláspontja szerint a Közép-Európa-politika nem helyezhető szembe a nemzetpolitikával. A jobbközép kormányt ebből a szempontból éppen az különbözteti meg a baloldaltól, hogy a baloldal hajlamos alárendelni a nemzetpolitikai kérdéseket a szomszédságpolitikának - fűzte hozzá.

A szomszédos országok kapcsán kérdésekre válaszolva arról szólt: nem volna helyes, ha Magyarország beleszólna a román belpolitikai vitába, ezért a magyar kormány nem kíván állást foglalni ezekben a kérdésekben.

Viszont azt nem nézik jó szemmel - folytatta - ha Magyarországot barátságtalanul kezeli a román kormányfő. Ha azzal próbálja saját elfogadottságát növelni Brüsszelben, hogy közben durván és minősíthetetlen hangnemben leszólja Magyarországot - fogalmazott az államtitkár.

Szlovákiával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: meghökkentő változást jelent a Fico-kabinet részéről tapasztalható együttműködési hajlandóság a közös érdekek mentén.

Magyarország érdekelt abban, hogy ebből gyakorlati eredmények származzanak - mondta Németh Zsolt.

A történelemtanár-tábor munkájában, mintegy 130 hazai és a határokon túl oktató pedagógus vesz részt, Erdélyből, a Délvidékről, Horvátországból, a Felvidékről és Kárpátaljáról.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!