Magyarország

2012.07.05. 13:57

Martonyi: az uniónak szüksége van Közép-Európára

Budapest, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - Martonyi János külügyminiszter szerint az uniónak szüksége van Közép-Európára, a térség előtt az a nagy felelősséggel járó feladat áll, hogy Európa új növekedési forrása legyen.

Budapest, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - Martonyi János külügyminiszter szerint az uniónak szüksége van Közép-Európára, a térség előtt az a nagy felelősséggel járó feladat áll, hogy Európa új növekedési forrása legyen.

 

Abból az alkalomból, hogy július 1-jén Lengyelország vette át a visegrádi csoport (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnöki tisztjét, Budapestre látogatott Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, és a két tárcavezető a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást.

Martonyi János a csütörtöki rendezvényen kiemelte: ugyan jelenleg több vita is folyik az EU jövőjéről, az biztos, hogy erősíteni kell a gazdasági és monetáris uniót, innen már "nincs visszaút", haladni kell tovább. Emellett Európa globális szerepvállalását is erősíteni kell - közölte. Hozzátette: az a cél, hogy az EU egységesebben, erősebben kerüljön ki a válságból.

Mint mondta, Közép-Európa jövője nem Európa perifériáján, hanem a centrumban van. Ha részt akarnak venni minden döntésben - amelyek róluk is szólnak -, minden visegrádi országnak előbb-utóbb csatlakoznia kell az eurózónához, és minden tekintetben fel kell zárkózniuk a centrumhoz - hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt években nagyon szoros együttműködés alakult ki a visegrádi országok között, egyebek mellett infrastrukturális, közlekedési és energetikai összeköttetéseket létesítettek, emellett nagyon sokat tettek a társadalmak közötti kapcsolatok fejlődéséért is. A jövőben az együttműködést még szorosabbra kell fogni, és a globális ügyekben is közös álláspontok kialakítására törekedhetnének - vélekedett.

Radoslaw Sikorski hangsúlyozta, a V4 sikeres, folyamatosan fejlődő együttműködés, és a visegrádi országok nem feledhetik, hogy csak együtt lehetnek ilyen erősek. Ez a térség ma már nem megoldandó gondot jelent Európának, hanem elengedhetetlen hozzájárulást a sikerhez - hangoztatta.

Úgy fogalmazott, a V4-tagok gazdasága dinamikusan nő, ha egy országot alkotnának, a világ vezető államai között lennének. Ezekért a sikerekért keményen megdolgoztak - mutatott rá. Emlékeztetett: a magyar és a lengyel soros uniós elnökség sokat tett a gazdasági válság kezeléséért Európában, de az uniós tagállamoknak is nagy a szerepe a visegrádi országok fejlődésben: befektetéseik és a fejlesztésekhez nyújtott támogatások rendkívül fontosak.

Lengyelország V4-elnökségi programjáról azt mondta, abban nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra, a globális kérdésekre, és értékes történelmi tapasztalataik miatt a visegrádi országok fontos partnerek lehetnek a nemzetközi szervezetekben. Az elnökségi programban kiemelt szerepet szánnak továbbá a kapcsolatépítésnek a keleti szomszédokkal, az energetikai kérdéseknek és a V4-es együttműködésnek az atomenergia felhasználásában is - fejtette ki.

Mint mondta, az eurózóna válságának megoldásában is aktívan részt kell vennie a V4-nek, a következő többéves (2014-2020) költségvetésről folyó tárgyalásokon egységes álláspontot kialakítva a kohéziós támogatások megőrzéséért kell kiállniuk.

 

 

 

bbkr bdó

 

MTI

Címkék#martonyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!