Magyarország

2012.07.25. 16:02

IMF/EU-tárgyalások - LMP: az IMF-megállapodáshoz változtatni kell a tranzakciós illetéken

Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) - Az LMP véleménye szerint nem lesz megállapodás az IMF-fel, ha a kormányzat nem módosítja a tranzakciós illetékről szóló törvényt - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek; a frakcióvezető elképzelhetőnek tarja, hogy a kormány nem is akar megállapodást kötni, és a tárgyalások csak az időhúzást szolgálják.

Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) - Az LMP véleménye szerint nem lesz megállapodás az IMF-fel, ha a kormányzat nem módosítja a tranzakciós illetékről szóló törvényt - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek; a frakcióvezető elképzelhetőnek tarja, hogy a kormány nem is akar megállapodást kötni, és a tárgyalások csak az időhúzást szolgálják.A politikus úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 24 órában több olyan hír is napvilágot látott, amelyek alapvetően befolyásolják a magyar költségvetés és gazdaságpolitika helyzetét, illetve az IMF-fel folytatott tárgyalásokat. Ezek közé sorolta az Európai Központi Bank (EKB) keddi állásfoglalását, amely szerint a pénzügyi tranzakciós illeték sérti az MNB függetlenségét. Hozzátette, eközben szerdán bejelentették, hogy az Európai Bizottság is foglalkozni fog a tranzakciós illetékkel, ami véleménye szerint egy újabb, az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárást vetít előre.

Jávor Benedek kijelentette, hogy ez előre látható volt, mert aki ismeri az uniós jogrendszert, az tudta, hogy a tranzakciós illetékről szóló törvény a magyar és az európai jogszabályokkal is ütközik.

Három lehetőség merül fel, hogy a kormány miért döntött mégis a törvény elfogadása mellett - jelentette ki. "Az egyik, hogy a kormányzati illetékesek ennyire hülyék, a másik, hogy direkt csinálják, a harmadik, hogy ennyire hülyék és direkt csinálják" - mondta a politikus.

Szavai szerint ha a kabinet nem érti, hogy a törvény milyen mértékben ütközik a magyar és nemzetközi jogszabályokkal, akkor az egy rendkívül aggasztó dilettantizmusról tanúskodik.

A politikus azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy kormány nem akar megállapodni az IMF-fel, és a tárgyalások csak az időhúzást szolgálják. Lehetséges, hogy ezért fogadnak el időnként a megbeszéléseket hátráltató jogszabályokat - mondta Jávor Benedek, aki hangsúlyozta, hogy a törvény módosítása nélkül nem köthető meg a megállapodás a valutaalappal.

Utolsó lehetőségként lehetségesnek nevezte, hogy a kormány képtelen felismerni saját politikája kudarcát, és eközben próbálják belehajszolni az országot egy olyan "életveszélyes stratégiába", amely csődhöz és a jövő évi költségvetés összeomlásához vezethet. Hangsúlyozta, hogy a 2013-as büdzsé eddig is ingatag lábakon állt, de ezeket a lábakat az EKB állásfoglalása "gyakorlatilag kiütötte".

Jávor Benedek végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az IMF-delegációval folytatott megbeszélésekről eddig nem tájékoztatták a közvéleményt. A politikus szavai szerint gyakorlatilag példátlan, hogy egy nagy nemzetközi tárgyalódelegáció úgy utazzon el, hogy nem tart közös sajtótájékoztatót a kormányzattal.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!