Magyarország

2012.07.20. 14:07

Emmi: az egyházakkal egyeztetett a kormányzat

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőinél tettek látogatást a kormány képviselői - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőinél tettek látogatást a kormány képviselői - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága pénteken az MTI-vel.Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert és Hölvényi György egyházügyi államtitkárt Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese; Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke; Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, valamint a Feldmájer Péter Mazsihisz-elnök által vezetett egyházi képviselők fogadták. Ezekkel a látogatásokkal elkezdődött az az egyeztetéssorozat, amelyet az Emmi "kezdeményez a közösségi célok érdekében történő együttműködés javítására" - írták.

A közlemény szerint a találkozókon a kormány képviselői bemutatták az új egyházügyi államtitkárt, aki hangsúlyozta a rendszeres és kiegyensúlyozott, a cselekvő szolidaritás jegyében történő kapcsolattartás fontosságát. Semjén Zsolt pedig felhívta a figyelmet az ország új Alaptörvényében megfogalmazott elvekre, amelyek részben átrendezik többek között az idősgondozással kapcsolatos állami feladatokat.

Balog Zoltán miniszter ismertette a szociális és az oktatási szférát érintő változásokat, továbbá a közfeladat-ellátás állami finanszírozásának várható változásairól tájékoztatott. Reményét fejezte ki, hogy miután az új minisztériumi struktúrában a legtöbb, egyházak által is ellátott közfeladatot érintő ágazat, valamint az egyházi kapcsolattartás is az Emmi felelősségi körébe tartozik, az egyeztetések hatékonysága javulni fog.

Az egyházak vezetői kifejtették: közfeladat-ellátó intézményeik fenntartására nem kérnek se több, se kevesebb állami támogatást, mint amennyi a hasonló állami intézményeknek jut. Hangsúlyozták, hogy az egyház számos formában végez az egész társadalom számára nélkülözhetetlen tevékenységet, nemcsak akkor, amikor oktatási, szociális, egészségügyi vagy kulturális területen végez szolgálatot, hanem akkor is, amikor sajátos küldetésének megfelelően hitéleti tevékenységet folytat.

A találkozók során a felek egyetértettek abban, hogy "az állam és egyházak kapcsolatának hosszú távú alakításában elsődleges szempont a társadalmi összefogás és a közjó erősítése" - olvasható az Emmi közleményében.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!