Magyarország

2012.07.25. 16:04

Csatáry-ügy - Fővárosi Főügyészség: nem kapott büntetőjogi mentességet Csatáry László

Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) - A Fővárosi Főügyészség tudomása szerint Csatáry László a hatóságoktól nem kapott, illetve nem is kaphatott büntetőjogi mentességet - közölte az MTI megkeresésére szerdán a Fővárosi Főügyészség.

Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) - A Fővárosi Főügyészség tudomása szerint Csatáry László a hatóságoktól nem kapott, illetve nem is kaphatott büntetőjogi mentességet - közölte az MTI megkeresésére szerdán a Fővárosi Főügyészség.Mint levelükben fogalmaznak: a nyomozás során felmerült, hogy Csatáry László a hazatérése előtt egy ügyvédet bízott meg azzal, járjon utána, hogy büntetőjogi következmények nélkül hazatérhet-e. Ezután az ügyvéd arról tájékoztatta ügyfelét, hogy megítélése szerint ezt megteheti.

A háborús bűntettek, a magyar jogszabályokra, illetve a nemzetközi egyezményekre is tekintettel, nem évülnek el - áll a levélben. Ahogy az egy héttel ezelőtt, Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész sajtótájékoztatóján is elhangzott, az 1948-ban Kassán lefolytatott eljárás nincs befolyással a magyar hatóságok által folytatott büntetőeljárásra, mivel a halálbüntetést kiszabó ítélet érvényének elismerése Magyarországon nem jöhet szóba - áll a Fővárosi Főügyészség levelében.

Magyarországon 1990-ben eltörölték a halálbüntetést.

A háborús bűncselekményekkel gyanúsított Csatáry László korábban a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy amikor 1997-ben hazatért, előzetes véleményt kért a magyar és a szlovák hatóságoktól, hogy vádolják-e valamivel, folyik-e eljárás ellene. A számára kedvező válaszok után tért haza, a dokumentumok pedig ma is a birtokában vannak - írta a lap.

Csatáry Lászlót egy héttel ezelőtt helyezte házi őrizetbe a Budai Központi Kerületi Bíróság.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!