Magyarország

2012.07.25. 15:07

Csatáry-ügy - Büntetőjogász: nem kifogásolható, hogy Magyarországon folyik az eljárás

Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) - Önmagában nem kifogásolható, hogy Magyarországon indul eljárás Csatáry László ellen, habár Szlovákiában (az akkori Csehszlovákiában) már folyt vele szemben eljárás, és talán ítélet is született - nyilatkozta Tóth Mihály büntetőjogász szerdán az MTI-nek.

Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) - Önmagában nem kifogásolható, hogy Magyarországon indul eljárás Csatáry László ellen, habár Szlovákiában (az akkori Csehszlovákiában) már folyt vele szemben eljárás, és talán ítélet is született - nyilatkozta Tóth Mihály büntetőjogász szerdán az MTI-nek.Tóth Mihály hozzátette: ha Szlovákiában már született ítélet, akkor Csatáry Lászlót ki kellene adni, ám ez csak akkor lehetséges, ha a háborús bűncselekményekkel vádolt férfit az ottani hatóságok kikérik.

A büntetőjogász szerint a nemzetközi ügyekben gyakran az dönt, melyik ország folytat hamarabb eljárást valaki ellen, vagy hol fogják el a gyanúsítottat, mert ezek olyan bűncselekmények, amelyek mindkét ország joga szerint hasonló megítélésűek. Tóth Mihály azonban hangsúlyozta: ugyanazon bűncselekmény miatt két ítélet nem születhet, ezt nemzetközi megállapodások is szabályozzák.

Mint fogalmazott, nemzetközi megállapodás kérdése, hogy a magyar hatóságok figyelembe veszik-e az egykori Csehszlovákiában 1948-ban született ítéletet. Tóth Mihály szerint nem biztos, hogy az ügyben még egy jogerős ítélet születhet.

A büntetőjogász szerint lehetséges, hogy ha Magyarországon jogerős, elmarasztaló döntés születik Csatáry László ügyében, akkor a magyar hatóságoknak kell kezdeményezniük, hogy az ítélet végrehajtására Szlovákia kérje ki őt. Az, hogy itt eljárás indul ellene, nem ütközik a kétszeres elítélés tilalmába - tette hozzá.

A Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége indítványozni fogja, hogy az erre illetékes szlovák szervek kérvényezzék Magyarországtól Csatáry László kiadását Szlovákiának - közölte a szervezet keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Rintel elnök.

A szervezet az esetleges kiadatással kapcsolatban két lehetőséget is elképzelhetőnek tart. Az egyik szerint életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatnák a 97 éves Csatáry ellen 1948-ban hozott halálos ítéletet, és a büntetés-végrehajtás okán kérnék a kiadását. A másik lehetőség szerintük az lenne, hogy Szlovákiában folytassanak le eljárást Csatáry ellen.

Gellért Ádám nemzetközi jogász egy, a témában tartott szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: nem áll rendelkezésre olyan írásos dokumentum amely bizonyítaná, hogy a Csatáry László ellen 1948-ban, Csehszlovákiában lefolytatott perben halálra ítélték volna a férfit.

A háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót egy héttel ezelőtt helyezte házi őrizetbe a Budai Központi Kerületi Bíróság.

MTI

 

Csatáry-ügy:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!