Magyarország

2012.07.27. 17:40

Bírák nyugdíjazása - KEH: a köztársasági elnök nem változtathatja meg a felmentő határozatokat

Budapest, 2012. július 27., péntek (MTI) - Az Alkotmánybíróság határozata alapján világos és egyértelmű, a köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy a hozzá levélben forduló bírák szolgálati jogviszonyát helyreállítsa - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2012. július 27., péntek (MTI) - Az Alkotmánybíróság határozata alapján világos és egyértelmű, a köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy a hozzá levélben forduló bírák szolgálati jogviszonyát helyreállítsa - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken az MTI-vel.A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) biztos abban, hogy a hozzá levélben forduló bírák, akik a felmentésük visszavonását kérik az államfőtől, mindannyian maximálisan tisztelik az alkotmányt és a jogállamot, ezért számukra is "nyilvánvaló és egyértelmű" az Alkotmánybíróság vonatkozó határozata - tudatta a KEH.

A KEH az Altorjai Anita sajtóigazgató által szignált közleményében idézi az Alkotmánybíróság (Ab) határozatát, amelyben, mint írják, szó szerint ez áll: "Az alkotmányellenessé nyilvánított törvény alapján felmentett bírák szolgálati jogviszonya nem áll helyre az alkotmánybírósági döntés erejénél fogva, hanem további jogi helyzetüket a Bjt. szabályai szerint lehet rendezni."

Az Ab határozata alapján tehát világos és egyértelmű, hogy a köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy a kérelmükben megfogalmazott eljárás szerint ügyükben intézkedjen - teszik hozzá.

Nyugdíjazott bírák Áder János köztársasági elnöktől kérték felmentésük visszavonását abban a levélben, amelyet pénteken adtak át a Sándor-palotában - ezt az egyik érintett bíró, Sándor Zsuzsa, aki évekkel ezelőtt a Fővárosi Bíróság szóvivője is volt, közölte az MTI-vel.

Az Alkotmánybíróság július 16-ai határozatában megállapította, hogy a bírák nyugdíjazásának idén hatályba lépett új szabályai formai és tartalmi szempontból is sértik a bírói függetlenség alkotmányos követelményét.

A január 1-jei hatálybalépésre visszaható hatállyal megsemmisített szabályok a korábbi, nyugdíjkorhatárhoz kapcsolódó kötelező felmentést 70 évről 62-re szállították le, ez a következő években fokozatosan emelkedett volna 65 évre.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!