Magyarország

2012.07.18. 12:02

A NÉBIH az erdőtelepítési határidők betartására figyelmeztet

Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) - A határidők betartására figyelmezteti az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azokat az erdőgazdálkodókat, akik a Nemzeti Vidékfejlesztés Terv (NVT) keretében finanszírozták az erdőtelepítéseket.

Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) - A határidők betartására figyelmezteti az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azokat az erdőgazdálkodókat, akik a Nemzeti Vidékfejlesztés Terv (NVT) keretében finanszírozták az erdőtelepítéseket.A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerdai közleményében kiemeli: a támogatási rendelet a hatályos erdőtörvénytől eltérő - állománytípus-csoporttól függő - határidőket állapít meg. Amennyiben ezt a gazdálkodó nem tudja teljesíteni, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elrendeli az addig felvett támogatási összegek visszafizetését.

A szankciók elkerüléséhez - a tölgy és bükk célállományok kivételével - az érintett erdőrészletek telepítését a hatodik évben, a tölgy és bükk főfafajú telepítéseket pedig a tizedik évben be kell fejezni.

Az egyéb kemény lombos támogatási kategóriába tartozó, főként csert tartalmazó célállományoknál a hatodik évre történő befejezés a tapasztalatok szerint fokozott problémát jelent. A tölgy és bükk támogatási csoportnál a befejezési kényszer csúcspontja 2017-ben várható, míg a további támogatási csoportok esetében 2012 és 2013 kritikus év lesz - fejti ki a NÉBIH.

A befejezési határidők teljesítése alól kizárólag a vis maior eseménnyel érintett erdőrészletek kaphatnak átmeneti haladékot, amelynek elengedhetetlen feltétele, hogy az ügyfél az MVH egységes kérelem felületén, elektronikusan nyújtsa be vis maior kérelmét - derül ki a közleményből.

A közleményben a hivatal emlékeztet, hogy 2004-ben az NVT programban hirdették meg a "Mezőgazdasági területek erdősítése" támogatási jogcímet, amely lehetőséget adott a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas, de még a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben területalapú támogatási jogosultsággal rendelkező területek beerdősítésére.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!