Magyarország

2012.06.26. 12:50

Országgyűlési krónika: terítéken a babakötvény és az iskolakezdési támogatás

Budapest, 2012. június 26., kedd (MTI) - A babakötvény és az iskolakezdési támogatás szabályainak módosítását tartalmazó törvényjavaslat általános vitájával folytatódott az Országgyűlés keddi ülése.

Budapest, 2012. június 26., kedd (MTI) - A babakötvény és az iskolakezdési támogatás szabályainak módosítását tartalmazó törvényjavaslat általános vitájával folytatódott az Országgyűlés keddi ülése.

    Kormány: cél a babakötvény elérésnek bővítése és az iskolakezdési támogatás utalvánnyal való kifizetése

    Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár a babakötvény néven közismert Start-számla kapcsán elmondta: a most tárgyalt módosítás szerint a jövőben a 2006 előtt születettek javára is nyitható lenne számla 25 ezer forintos díj ellenében, viszont ebben az esetben a születéskor járó állami támogatást már nem kapnák meg. Ugyanúgy járna ugyanakkor a befizetések után a legfeljebb 6000 forintos állami támogatás. További újdonság, hogy nemcsak szülő, hanem bármely hozzátartozó megnyithatja a Start-számlát, és megszűnik az éves befizethető összeg felső határa is. Végül változás az is, hogy a jövőben csak a Magyar Államkincstárnál nyitható Start-számla, de a már meglévők megtarthatók más befektetési intézeteknél is. A kormány tervei szerint 2012 októbertől lépnének életbe a módosítások - ismertette az államtitkár.

    A másik fontos módosítandó terület az iskolakezdési támogatásokat érinti. Itt a legfontosabb változás, hogy piaci szereplők által kibocsátott utalványok formájában adhatnák a jövőben a munkavállalók a támogatást. Szintén újdonság, hogy az utalvány felhasználásának határidejét kitolják a kibocsátás évének utolsó napjáig - mondta el Cséfalvay Zoltán.

    MSZP: ez a babakötvény államosítása

    Tukacs István (MSZP) szerint a javaslat lényegében egyenlő a babakötvény államosításával, és erősen "hajaz" a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítására. Ráadásul szerinte a kormány terve nemcsak arról szól, hogy biztonságot teremt a felgyülemlett összegekre, hanem ezzel próbálja erősíteni a magyar állampapírok fogyását, ezáltal pedig az állam finanszírozását.

    Az iskolakezdési támogatás kapcsán elmondta: az utalvánnyal történő fizetés mellett fontos kérdés, hogy mik a valódi költségei ennek a támogatásnak. Szerinte ugyanis lényegesen csökkent reálértékben a támogatások összege az elmúlt években. Éppen ezért a szocialista politikus szerint az utalványok biztosítása helyett sokkal fontosabb lenne a munkáltatók ösztönzése a támogatás adására.

    Az utalványok kibocsátása kapcsán hozzátette: valószínűleg nem minden piaci szereplő ad ki utalványt, így szűkül a lehetőség a támogatások felhasználására, és csökken a választási lehetőség a termékek számát, az árat és a minőséget tekintve is.

    Fidesz: jelentősen nőhet az állampapírok kereslete

    Ágh Péter (Fidesz) az iskolakezdési támogatással kapcsolatban kiemelte: a változtatásokkal a munkavállalóknak nem kell megelőlegezniük a támogatás összegét a munkáltatónak átadott számla kifizetéséig, ráadásul megnövelik a felhasználás időtartamát is. Szigorítást jelent ugyanakkor, hogy csak szerződött partnereknél lehet majd levásárolni a támogatást. Emellett szerinte a változás célja a béren kívüli juttatások rendszerének egyszerűsítése és átláthatóbbá tétele.

    A babakötvény ügyében a kormánypárti politikus a jogosultak körének kibővítését emelte ki, amellyel így növelhető a lakosság állampapír-állománya. Elmondta: ha 350 ezer új Start-számlát nyitnának a gyermekeknek a szüleik, akkor az a 2013-as költségvetésnek 2 milliárd forint kiadást jelentene, viszont 22 milliárd forint pótlólagos keresletet generálna az állampapírok piacán, ami költségvetési bevétellel járna.

    Jobbik: indokolt az állami ellenőrzés

    

    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a tárgyalt javaslat örömteli irányba mutat, de csak gesztusértékű lépésnek tekinthető a gyermeket vállaló családok felé. A Jobbik szerint sokkal komolyabb költségvetési forrásokat kellene ehhez a területhez társítani, mert csak így lenne megállatható a demográfiai katasztrófa. 

    Az ellenzéki politikus üdvözölte a Start-számlára befizethető összeg felső határának megszüntetését, bár a Jobbik szerint 60 ezer forint feletti befizetésekhez a kormánynak nem kellene állami támogatást nyújtania. Szintén üdvözölte az ellenzéki párt az utólagos nyitás lehetőségének megadását, valamint a szülőkön kívül az egyéb hozzátartozók számlanyitási lehetőségének megadását is, illetve az ellenzéki párt szerint is "abszolút indokolt" az állami ellenőrzés ezen a területen.

    LMP: jó irány az adminisztrációs terhek csökkentése

    Vágó Gábor, az LMP képviselője közölte, pártja támogatja a javaslatot, az ugyanis csökkenti az adminisztrációs terheket, elősegíti a gyermekvállalást, vagyis "végre" egy olyan indítvány a kormánytól, amely a kiszámíthatóság, az előretervezhetőség, az öngondoskodás felé mutat.

    Kritizálta ugyanakkor az állampapírpiaccal kapcsolatos érvelést, mert szerinte ezen a piacon a kiszámítható gazdaságpolitikával lehet nagy forgalmat elérni, nem pedig kétmilliárd forintos "marketingköltséggel".

    Összességében az LMP üdvözli az indítványt, mert a kormány végre tesz a gyermekvállalási kedv növelése érdekében, az azonban már problémás, hogy ezek a lépések megállnak a babakötvénynél, hiszen például a családi pótlékot befagyasztja a költségvetés - mondta Vágó Gábor.

    Az állampapírpiaccal kapcsolatos bírálatra reagálva a fideszes Babák Mihály arról beszélt, hogy az olcsóbb államadósság-finanszírozás nem a parlamenti képviselőkön múlik, hanem a Magyar Nemzeti Bankon.

    Ezt követően az elnöklő Balczó Zoltán lezárta az általános vitáját a törvényjavaslatnak, amelyről várhatóan következő ülésén határoz a Ház.

bhnn bhz bhi

MTI 

 Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!