Magyarország

2009.01.11. 18:55

Moszkva szerint Ukrajna késlelteti a csapnyitást

<p>A Gazprom orosz gázipari óriás nem tudja elindítani az Európának szánt gázt Ukrajnán keresztül, mert még nem kaptak másolatot a már Ukrajna által is aláírt, a gázszállítás megfigyelésére vonatkozó szerződésről - közölte a Gazprom szóvivője.</p>

Az orosz elnök közben közölte: csak akkor indítják meg a gázszállítást, ha megkapták a másolatot, és már helyükön vannak a megfigyelők.

"Készek vagyunk újraindítani a gázszállítást, amint a két feltétel teljesül" - közölte egy televíziós nyilatkozatban Dmitrij Medvegyev orosz elnök. "Minél hamarabb teljesítik, annál könnyebb lesz megoldani a helyzetet, amelyet Ukrajna csinált" - mondta az orosz államfő.

A Gazprom szóvivője elmondta, hogy nem kapták meg hivatalos csatornákon keresztül az Ukrajna által is aláírt szerződés másolatát, és ez késlelteti munkájukat.

Az ukrán elnök energiaügyi megbízottja azonban "hazugságnak" nevezte ezt az orosz vádat, közölve: "valami nincs rendben itt". Közben francia és német szakemberek érkeztek egy, az ukrán határ közelében lévő orosz gázmérőállomásra, hogy a gázszállítást ellenőrizzék. Egy magát meg nevezni nem kívánó német megfigyelő ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy több kell pár óránál ahhoz, hogy megkezdhessék munkájukat.

Oroszország a héten zárta el az Ukrajnába vezető gázcsapot, azzal vádolva meg Kijevet, hogy ellopja az Európának szánt gázt. Ezt az ukrán vezetők tagadták. Ukrajna vasárnap hajnalban jelentette be, hogy aláírta az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország kormányfőjének közvetítésével létrejött szerződést, amelynek értelmében ukrán, orosz és európai megfigyelők is ellenőrizni fogják a gázszállítást Ukrajnán keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!