Magyarország

2008.10.21. 08:17

Október 23 - lezárások, korlátozások már keddtől

<p>Már keddtől forgalmi korlátozásokra kel számítani az október 23-i állami rendezvények miatt.</p>

Csütörtökön nemcsak az ünnepi rendezvények illetve demonstrációk, hanem a Bécs-Pozsony-Budapest szupermaraton miatt is forgalmi akadályok várhatók.

A rendőrség a fővárosi, szerdai és csütörtöki rendezvények közül 20-at minősített kiemelt kockázatúnak. ezek többségében az állami rendezvények, illetve azon szervezetek demonstrációi, amelyeken korábban is voltak rendbontások.

Az aktuális forgalmi helyzetről a rendőrség erre a célra fenntartott, ingyenesen hívható telefonszámain érdeklődhet bárki. Ezek a 0630-500-4423 és a 0630-311-3946. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint már kedden hajnaltól tilos parkolni az 56-osok terén, illetve az Olof Palme sétányon, egészen hétfő éjfélig.

Szerdán reggel nyolc óra és másnap éjfél között tilos lesz parkolni a Széchenyi rakpart és az Olimpiai park közötti parkolóban, annak mindkét oldalán a Markó utca és a Balaton utca közötti területen. Szerdán este nyolctól már nem lehet megállni a Kossuth téren és környékén.

Szerdán este 18 órától csütörtök éjfélig tilos parkolni a Várban a Dísz tér környékén is, az október 23-i kulturális rendezvény miatt. Csütörtökön a várbeli rendezvény helyszínét reggel nyolc óra és éjfél között le is zárják, ez a Tárnok utcát érinti a Szentháromság tér és a Dísz tér között.

Szerda estétől a különböző október 23-i rendezvények miatt a következő helyeken lesz parkolási tilalom:

Csütörtökön reggel hat órától éjfélig az Andrássy úton a a Bajcsy-Zsilinszky út és a Nagymező utca között, illetve az Andrássy útra betorkolló utcákban a főút melletti első sarokig tilos parkolni. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között csütörtökön délután öt órától le is zárják az andrássy utat és az oda nyíló utcák elejét is. Az Andrássy út a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között a gyalogosforgalom elől is le lesz zárva.

Csütörtökön reggel 8 és délelőtt 11 óra között lezárják a Kossuth tér környékét, 10 és dél között pedig a Hősök tere környékét, illetve az Andrássy utat a Hősök tere és a Bajza utca között.

Október 23-án lezárják reggel a belvárosi Zoltán utca környékét és az Alkotmány utca egy részét délután 15 órától. Délután 13 órától zárva lesz a Bajcsy-Zsilinszky út, a Deák Ferenc tér és az Andrássy út között. Szintén délután egytől lezárják az Andrássy út Oktogon és Kodály körönd közötti szakaszát is. Délután 14 órától pedig a Teve utca elejét, illetve a Váci út - Róbert Károly körút találkozása közelében a József Attila színház mögötti területet és környékét.

A kiemelt kockázatú rendezvények környékén kordonozások is lesznek. A helyszínek: Kossuth tér, Olimpiai park, Szabadság tér, Bajcsy-Zsilinszky út, Opera és környéke, a Teve utca és a József Attila Színház mögötti terület. Utóbbi helyen a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervez demonstrációt. A kordonozások a legtöbb helyszínen érintik a környező utcákat is.

Lezárások lesznek csütörtökön a Bécs - Pozsony - Budapest Szupermaraton futóverseny miatt, szakaszosan és időszakosan reggel 9 óra és dél között a következő útvonalon: Budakeszi út - Jánoshegyi út - Tündérhegyi út - Mátyás király út - Istenhegyi út - Orbán tér - Istenhegyi út - Kékgolyó utca - Magyar Jakobinusok tere - Déli pályaudvar aluljáró - Déli pályaudvar parkoló - Krisztina körút - Szarvas tér - Lánchíd utca - Clark Ádám tér - Lánchíd - Roosevelt tér - Eötvös tér - Pesti alsó rakpart - Jászai Mari tér - Szent István körút - Nyugati tér - Teréz körút - Oktogon - Andrássy út - Hősök tere - Kós Károly sétány.

A rendőrség a fővárosi, szerdai és csütörtöki rendezvények közül húszat minősített kiemelt kockázatúnak. ezek többségében az állami rendezvények, illetve azon szervezetek demonstrációi, amelyeken korábban is voltak rendbontások. A rendőrség a következő napokban fokozott ellenőrzést tart, vagyis mindenkit átvizsgálhatnak, különös tekintettel a hátizsákos, maszkos sétálókra. Az új biztosítási taktika szerint nem a mindenáron való kiszorítás, hanem a rendbontók mielőbbi kiemelése - majd gyorsított eljárásban való bíróság elé állítása - lesz a cél. Ettől függetlenül minden jogsértő esetben a rendőrség határozottan fog fellépni - erről hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság épületében számoltak be a rendőrség vezetői.

A rendezvények napján az aktuális forgalmi helyzetről a rendőrség erre a célra fenntartott, ingyenesen hívható telefonszámain érdeklődhet bárki. Ezek a 0630-500-4423 és a 0630-311-3946. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője hétfőn újságírók előtt azt mondta, hogy ez a rendszer már a NATO-csúcs idején is bevált, mikor naponta 350-400 érdeklődőnek tudtak hatékony felvilágosítást adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!