Magyarország

2008.10.12. 19:59

Nehéz napok jönnek a főbb ágazatokban

<p>Létszámleépítésekkel számolnak a gazdasági válság miatt a legtöbb embert foglalkoztató gazdasági ágazatokban - a kereskedelemben, az építőiparban és a turizmusban.</p>

A leépítések oka a kisebb forgalom. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint már idén karácsonyra is kevesebbet vásárolnak majd az emberek. Jövőre kevesebben mennek nyaralni, és kevesebb lakás, meg iroda épül. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a döntő az lesz, hogy mennyi pénz lapul a pénztárcákban. Eladósodni jobban már nem tudnak a háztartások. Valószínű, hogy hiába próbálják a kereskedők akciókkal az üzletbe csalogatni a vásárlókat nem fognak többen vásárolni - fejtette ki Vámos György.

A gazdasági válság miatt kisebb lehet a forgalom, ez kevesebb bevételt jelent, emiatt pedig munkahelyek szűnhetnek meg. A turisztikai szakemberek azt mondják, az emberek az utazásokon is spórolni fognak. Így az itthoni szállodákban is kevesebb lesz a vendég.

Az építőiparban is pesszimisták, azt már most tudják, hogy jóval kevesebb lakás épül, mint amit terveztek. Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke úgy látja, hogy a beruházások fele nem tud majd elindulni. Egy-két külföldi befektető már csomagol, hallani, hogy nem indítja a beruházásait - tette hozzá.

Az építőiparban jelenleg több mint 200 ezren dolgoznak. A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségénél úgy számolnak, ha nem változik a helyzet, az emberek egyharmadát el kell küldeni.

Ezek is érdekelhetik