Magyarország

2008.10.29. 12:27

Navracsics: Jó lesz félni, mert fájni fog

<p>Rég nem látott nehéz helyzetbe hozza a kormány a magyar családokat és Magyarországot azokkal a megszorító intézkedésekkel, amit kedden jelentettek be - mondta Navracsics Tibor szerdai sajtótájékoztatóján.</p>

A Fidesz frakcióvezetője szerint körülbelül kétmillió ember lesz kárvallottja a közszférában tervezett bér és 13 havi illetmény befagyasztásnak, illetve a 13. havi nyugdíjak szigorításának.

Jó lesz félni, mert fájni fog - mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve az egyébként is nehéz szociális helyzetben tovább csökkenek jövőre a reálbérek és a reálnyugdíjak.

 Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc megint hazudott, mivel többször is megígérte, és még október közepén is arról beszélt, hogy megvédik a 13. havi nyugdíjakat, megőrzik a nyugdíjakat és a svájci indexálást, ezzel azonban ellentmondanak a kedden bejelentett kormányzati tervek.

Most azt látjuk, hogy nem őrzik meg a nyugdíjakat és azért, mert nem akarják megőrizni, maga a miniszterelnök mondta, hogy nem a Valutaalap kényszerítette őket erre a lépésre - mondta Navracsics Tibor. Ezeket feltéteket Gyurcsány Ferenc diktálja és körülbelül egymillió olyan nyugdíjas lesz a kárvalottja, aki elesik 13.havi nyugdíjtól, valamint a közszférában dolgozó 700 ezer orvos, ápoló, tanár, szociálismunkás és 100 ezer postás, vasutas, villamosipari dolgozó,akik a 13. havi illetménytől, illetve a béremeléstől esnek el - tette hozzá.

Navracsics Tibor szerint a Valutaalappal kötött megállapodással Magyarország egy 10 évvel ezelőtti állapotba jutott, és olyan országokkal került egy kategóriába, mint Izland, Pakisztán, Ukrajna, Fehérország, ők folytatnak ugyanis tárgyalásokat az IMF -el.

Magyarország Európával szemben halad -mondta Navracsics Tibor, a Der Standard megállapítását idézve, Európában a kormányok ugyanis gazdaságélénkítő eszközökkel, így adókedvezményekkel, vállalati támogatásokkal és garanciavállalásokkal igyekeznek kivédeni a gazdasági válság hatásait. Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudja komolyan venni

Gyurcsány Ferenc kijelentését, miszerint ha a pártok megállapodnak, adóátrendezéssel készek csökkenteni az élő munkát terhelő járulékokat. Szerinte ugyanis a miniszterelnöknek az elmúlt négy évben számtalan lehetősége lett volna adócsökkentésre, de sose tette meg. Mindig összeszorul gyomrom, ha Gyurcsány Ferenc adócsökkentésről beszél, ennek mindig az a vége, hogy nő az adó -mondta.

Ezek is érdekelhetik