Magyarország

2008.10.13. 13:13

Élőhalottak ellen indult eljárás - biztosítási csalókat leplezett le az NNI

<p>Egy szervezett, életbiztosítással kapcsolatos csalásokra szakosodott bűnbandát leplezett le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A múlt héten véget ért nyomozás részleteiről hétfőn számolt be Deme Tamás őrnagy, az NNI életvédelmi osztályvezetője.<BR /></p>

Egy biztosítótársaság még június közepén tett feljelentést, mert szerintük egy még élő biztosítottjuk után vették fel az életbiztosítása összegét. A férfi még 2007 májusában kötött 20 millió forintra életbiztosítást. Ez év elején a felesége jelentette be, hogy a férfi meghalt és kérte a neki, mint kedvezményezettnek járó pénzt. A biztosítónak azonban gyanús lett valami és a saját vizsgálatuk kiderítette, hogy a férfi valószínűleg él és ezért rendőrségi feljelentést tettek.

A gyanú beigazolódott és további hat hasonló esetre derült fény. Az NNI kérésére a megadott szempontok alapján a megkárosított biztosító újabb vizsgálatokat végzett más ügyfeleinél, így az előzőekkel együtt összesen 10 csalás derült ki, ebből kilencnél pénzt is felvettek a csalók, a tizedik csak kísérlet maradt - mondta Deme Tamás.

Kiderült, hogy négy biztosítást ugyanannál a biztosítási ügynöknél kötöttek, ráadásul maga az ügynök is kedvezményezettje volt egy életbiztosításnak, aminek összegét fel is vette. Ez a biztosítási ügynök lett a nyomozás fő célpontja, kiderült, hogy vélhetően ő szervezte a csalásokat. A csalók igazuk alátámasztására hamisított bírósági végzéseket, halotti anyakönyvi kivonatokat és más, hamis iratokat használtak. Volt két olyan páros, akik más társaságnál is kötöttek életbiztosítást, miután az egyik biztosítónál már "meghaltak".

A rendőrség a múlt héten egy összehangolt akcióban 13 helyen csapott le az országban egyebek mellett Nyíregyházán, Budapesten és Velencén is. Utóbbi helyen lakott egyébként a biztosítási üzletkötő. Összesen 19 embert állítottak elő, közülük 16 gyanúsított lett, hatukat őrizetbe is vették, közülük két ember már előzetes letartóztatásban van. A gyanúsítottak között van az ügynök, a biztosítottak és a biztosítások kedvezményezettjei illetve az ügy más résztvevői.

A csalók összesen 180 millió forintot vettek fel a biztosítóktól, az utolsó esetben 20 milliós lett volna a biztosítási összeg, de ennek felvételét már megakadályozták a nyomozók. A házkutatásokkor 14 millió forintot sikerült visszaszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!