Magyarország

2008.10.05. 21:55

Kedden döntenek a tűzoltók a sztrájkról

<p>A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szerint a jövő évi költségvetési tervezet nem tartalmazza a nekik járó pótlékokat, szemben a többi fegyveres és rendvédelmi szervvel.</p>

Az Önkormányzati Minisztériumnál azt mondják, ez a tétel nem is lehet benne a javaslatban. A tűzoltók munkabeszüntetést helyeztek kilátásba emiatt; arról hogy lesz-e sztrájk, jövő kedden döntenek - számolt be az RTL Klub Híradója

A szakszervezet egyik fő problémája az, hogy nekik 48 órás a munkahét, a többi fegyveres és rendvédelmi szervnél 40 óra az előírás. Ráadásul szerintük a pótlékokra sincs fedezet a jövő évi költségvetés tervezetében.

Az önkormányzati tárca azt mondja, a költségvetési tervezetben szereplő összeg lényegesen nagyobb az ideinél, de azt elismeri, a pótlékok ebben nem szerepelnek.

Sok tűzoltó pereskedik a munkaadójával szemben. Amíg nincsenek végleges bírósági ítéletek, addig helytelen lenne betervezni a jövő évi költségvetésbe plusz pénzeket - mondta az Önkormányzati Minisztérium államtitkára.

Jauernik István szerint, ha a bíróság a tűzoltóknak ad igazat, a költségvetés biztosítja majd a szükséges 7 milliárd forintot.

A tűzoltók korábban többször is tüntettek az alacsony fizetés és a szerintük elmaradt pótlékok miatt.

De kedden már sztrájkról fognak dönteni. Ha lesz munkabeszüntetés, az azt jelenti, hogy tüzekhez továbbra is kivonulnak, de például a kötelező foglalkozásokon, gyakorlatokon nem vesznek részt.

Ha lesz is sztrájk, az állampolgárok biztonsága nem fog sérülni - mondta Hócza György, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!