Magyarország

2008.10.08. 15:04

KDNP, SZDSZ, MDF: elutasították az adótörvény javaslatot

<p>Egyik ellenzéki párt sem támogatja az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.</p>

A pártok vezérszónokai inkább kritikákat fogalmaztak meg a javaslat szerdai parlamenti általános vitájában. Hargitai János (KDNP) arról beszélt, hogy számításai szerint a kormány adóteher csökkentési javaslata a magyar GDP-nek mindössze 0,6 százalékát teszi ki, ám a pénzügyi szakértők legalább 1,5 százalékot tartanának indokoltnak.

Kóka János (SZDSZ) az állami kiadások csökkentésének, és a költségvetési kiadási plafon fontosságára hívta fel a figyelmet, míg Herényi Károly (MDF) szerint elhibázott, hogy a kormány a gazdaság kifehérítésében látja a csodafegyvert, aminek eredményessége azonban megjósolhatatlan kimenetelű. A három párt nem támogatta a törvényjavaslatot. Hargitai János a keresztény demokraták vezérszónoka közölte: az adótörvény javaslat versenyképesség növelési céljával egyet ért, ám ehhez a módosítások szerinte kevés fogódzkodót adnak.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar átlagos adóterhelés a GDP 40 százalékát teszi ki, ezzel szemben ez az arány Szlovákiában 29, míg Lengyelországban 35 százalékos, vagyis velük szemben Magyarország egyértelműen versenyhátrányt szenved el. A kormány adóteher csökkentési javaslata a magyar GDP-nek mindössze 0,6 százalékát teszi ki, ám a pénzügyi szakértők legalább 1,5 százalékot tartanának indokoltnak.

Hargitai János szerint elhibázott a kormány azon elképzelése, hogy a nemzetközi gazdasági környezet javulásától várja a magyar gazdaság kilábalását a gödörből. Szerinte a romló világgazdasági helyzet miatt a következő években jelentős adóteher javulás nem várható.

A szabad demokrata Kóka János kifejtette, hogy egy liberális politikus csak olyan adótörvény javaslatot támogathat, ami előnyben részesíti a gazdaságversenyképességét, ám ez a csomag nem olyan. Utalt arra, hogy környező versenytársaink néhány éve 18 százalék körüli egy kulcsos személyi jövedelemadót vezettek be, aminek hatására több adó folyt be, nőtt a GDP, és emelkedtek a szociális források. Szerinte tanulnunk kellene a szlovák és román példából.

A liberális politikus szerint az érdemi magyar adóreformnak egy kulcsos 18 százalék körüli szja-t és a járulék mérséklés minden jövedelem kategóriára történő kiterjesztését kell tartalmaznia.

Kóka János felhívta a figyelmet az állami kiadások csökkentésének, és a költségvetési plafon fontosságára. Véleménye szerint három év alatt legalább 1.000 milliárd forinttal kellene mérsékelni az adóterheket, és legalább ennyivel az állami kiadásokat, amelyek már érdemi tehercsökkenést jelentenének mind a vállalkozások, mind pedig a lakosság számára.

Herényi Károly szerint elhibázott, hogy a kormány a gazdaság kifehérítésében látja a "csodafegyvert", ám a következő négy évben elérendő 1.000 milliárd forintos adóbevétel emelkedés növekmény megjósolhatatlan kimenetelű. Véleménye szerint, akik eddig is benne voltak a rendszerben több adóterhelést kaphatnak, míg akik nem voltak az adóhatóságok homlokterében, és nem adóztak, azok a jövőben is ott maradnak.

"Az előterjesztés annak bizonysága, hogy hogyan lehet a lázas cselekvés látszatát kelteni, miközben nem teszünk semmit" - emelte ki a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!