Magyarország

2008.10.21. 18:20

Újratemették Janus Pannoniust

<p>Újratemették Janus Pannonius földi maradványait. A Pécsi Egyházmegye 26. püspökét a pécsi Székesegyház altemplomába temették. A szertartáson több közjogi méltóság is részt vett.</p>

A gyászmisét - Mayer Mihály pécsi megyéspüspökkel együtt - Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta. A szertartáson részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Hiller István kulturális miniszter, Boross Péter volt miniszterelnök, valamint Baranya megyei és pécsi önkormányzati vezetők is.

"A XXI. század kissé megbolydult világában, ahol az anyagi javak mindenek előtt vannak, talán a legfontosabb az a humanizmus, amit Janus Pannonius tükrözött, és ami az ő költészetéből, magatartásából megjelent." - mondta beszédében Szili Katalin, az országgyűlés elnöke.

A gyászmisét követően Janus Pannonius földi maradványait tartalmazó koporsót a Bazilika altemplomába vitték. A koporsó gőzölt bükkfából készült, amelyet kívülről horganyzott rézlemezzel borítottak. Az altemplomba püspöktársa, Dulánszky Nándor mellé helyezték örök nyugalomra Janus Pannoniust.

Janus Pannonius 1434. és 1472. között élt. Sírját és maradványait 1991-ben találták meg a régészek a pécsi Székesegyház altemplomában, amikor a nyugati fal mentén a fűtés modernizációját végezték. Minden kétséget kizáróan idén tavasszal sikerült bebizonyítaniuk, hogy valóban a humanista költőről van szó. A kutatások szerint Janus Pannoniust először Zágrábban temették el, majd onnan egy év elteltével hozták a pécsi Bazilikába. Itt hét évig rejtegették a török uralom miatt, majd Mátyás király utasítására temették az altemplom egyik szegletébe.

Ezek is érdekelhetik