Magyarország

2008.10.16. 06:17

Cigányozás miatt fegyelmi eljárást indítottak két szegedi pedagógus ellen

<p>Fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett két szegedi pedagógus ellen az önkormányzat oktatási irodájának vezetője, mert a tanárok egy internetes közösségépítő portál fórumán többször lecigányozták és lehülyézték a rájuk bízott roma gyerekeket.</p>

A pedagógusok valószínűleg azt hitték, hogy a közösségi oldal fórumába írt bejegyzéseiket csak ők látják, idegenek nem. A bejegyzéseket a helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetője rasszista megnyilvánulásoknak tartja, és abban bízik, hogy a fegyelmi vizsgálatok eredményei példaértékűek lesznek.

Orkok, norvégok, tücskök - egyebek mellett így nevezték az internetes fórumon a roma diákokat az őket tanító pedagógusok. Írtak olyat is, hogy fertőtlenítőkendő és kis úti lakat kell az iskolába az egyik roma kislány miatt.

Reggelre a fórum összes bejegyzését törölte azok indítója, aki mentortanárként dolgozik az egyik iskolában. Az iskolákat fenntartó önkormányzat két tanárral szemben kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot, mert eddig őket sikerült egyértelműen beazonosítani a hozzászólásokban.

Kardos János, a szegedi polgármesteri hivatal oktatási, kulturális és sportirodájnak vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: ha valóban ez megtörtént, akkor a pedagógus bebizonyította, hogy alkalmatlan erre a pályára. Az önkormányzat felszólította az érintett intézmények igazgatóit, hogy indítsanak fegyelmi vizsgálatot az ügyben.

A szegedi deszegregációs folyamat egy éve indult a városban. Idén februárban számolt be arról az önkormányzat, hogy a roma diákok beilleszkedése országszerte is példaértékű. A roma gyerekek felzárkózását mentortanárok is segítik - közülük többen írtak a fórumra.

A szegedi roma kisebbségi önkormányzat vezetője felháborodott a történteken, és várja a fegyelmi vizsgálatok eredményeit. Utóbbiak mindenképpen példaértékűek lesznek, egyrészt az érintett pedagógusok, másrészt a többiek számára, itt most példát kell statuálni - fogalmazott Kolompár László, a Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

LI>Magyarország hírei
  • Szirena.mon.hu
  • Nagyvilági hírek
  • Cigányoztak a celebek a dzsungelben
  • Ezek is érdekelhetik