Magyarország

2008.09.08. 09:54

Tispol: a biztonsági öveket és a gyermeküléseket ellenőrzik keddtől a rendőrök

<p>Újabb, az uniós közlekedésbiztonsági akcióba (TISPOL) illeszkedő ellenőrzést tartanak a rendőrök a magyar utakon.</p>

Ezúttal keddtől csütörtökig a biztonsági öveket és a gyerekülések használatát vizsgálják. Az ellenőrzés nem csak a sofőrökre, hanem az utasokra is kiterjed. Az akcióban a Nemzeti Közlekedési Hatóság is részt vesz, munkatársai a kocsik műszaki állapotát, a szükséges okmányok meglétét vizsgálják.

Az ellenőrző hatóságok külön figyelik majd, hogy minden kocsin van-e olvasható, megfelelően felhelyezett rendszám. Az autópálya rendőrök pedig külön feladatba kapták, hogy ellenőrizzék az objektív felelősség elve alá tartozó szabályszegőket, akik a tiltás ellenére szabálytalanul használják a leállósávokat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint az ellenőrzésnek különös aktualitást ad, hogy Magyarországon mindössze az autósok körülbelül fele használja a biztonsági övet. Ezt a jövőben legalább az európai átlagra - 90 százalékra - szükséges emelni. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a passzív biztonsági eszközök nagy szerepet játszanak a halálos sérülések megelőzésében.

A TISPOL évente 8 ellenőrzést tart a kontinens több országában egyszerre. Külön vizsgálják az ittas és drogos sofőröket, a biztonsági öv használatát, a teherautókat és buszokat, illetve a sebességhatárok betartását. Az ellenőrzések célja, hogy Európában a balesetben elhunytak számát 2010-re a 2001-es szint felére csökkentsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!