Magyarország

2008.09.08. 12:42

Századvég: A szavazók szerint nem biztos, hogy Dávid Ibolyának kell vezetnie az MDF-et

<p>A szavazópolgárok körében jelentős zavar alakult ki az MDF identitásának megítélésében - derül ki a Századvég ezer fő megkérdezésével végzett felméréséből.</p>

A válaszadóknak kevesebb mint háromtizede vélte ugyanis úgy, hogy az ellenzéki párt konzervatív értékeket követ. Emellett a megkérdezettek háromnegyede nem tudott megnevezni olyan programokat, amelyek egyértelműen az MDF-hez köthetőek. A kutatás arra is rámutat, hogy ha csak kis mértékben is, de többen gondolták úgy, hogy sikeresebb lenne a párt egy új elnökkel, mintha a jelenlegi vezetés maradna. Az MDF jelenlegi vezetése szerint a párt egy határozott ideológia arculattal rendelkező konzervatív párt.

A Századvég felmérése szerint azonban az összes megkérdezettnek kevesebb mint háromtizede vélte úgy, hogy a párt konzervatív, illetve mérsékelt konzervatív nézetrendszer alapján politizál, miközben további kéttizedük szerint alapvetően liberális értékeket követ. Csaknem 50 százalékuk pedig nem tudott, vagy akart erre a kérdésre válaszolni.

A válaszolók alig több mint négytizede szerint az MDF jobboldali, valamint jobbközép párt, ám 11 százalékuk szerint inkább tartozik a baloldalhoz, míg 20 százalékuk úgy véli az MDF centrumpártként funkcionál. A megkérdezetteknek csak fele állította azt, hogy a párt felelős ellenzéki szervezet, és 27 százalékuk egyenesen úgy gondolta, hogy az MDF túlzottan megengedő politikát folytat a jelenlegi kormánnyal szemben.

A Századvég felméréséből az is kiderül, hogy a "Normális Magyarország" program társadalmi beazonosítása egyáltalán nem kedvező a pártra nézve. A válaszolók 27 százaléka szerint ugyan ezt a címet viselő programot az MDF alkotta, ám több mint héttizedük úgy vélte, hogy vagy más párt alkotta programról van szó, vagy egyáltalán nem mertek véleményt alkotni. Emellett a válaszadók háromnegyede nem tudott olyan programpontokat megnevezni az elmúlt időszakból, amelyek egyértelműen az MDF-hez köthetők. Akik tudtak ilyet mondani, legtöbbjüknek az örökösödési illeték eltörlése és az adócsökkentés jutott az eszébe.
A kutatás szerint a párt elnöke, Dávid Ibolya ismert politikus, ám a válaszadók csaknem negyede szerint az MDF vezetése felelős a párt alacsony támogatottságáért. A válaszadók csaknem hattizede úgy vélte, hogy a párt jelenlegi alacsony támogatottsága a belpolitikai helyzetre vezethető vissza. A megkérdezettek 21 százaléka úgy látta, hogy sikeresebb lenne az ellenzéki párt egy új elnökkel, 20 százalékuk szerint azonban nem tenne jót az vezetőváltás. 36 százalék állította azt, hogy nem változtatna az MDF helyzetén az elnökcsere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!